Egészség

E. coli: öt tünet, amellyel mindenképp forduljon orvoshoz

E. coli-fertőzés esetén vannak figyelmeztető jelek, amelyekkel mindenképp kórházba kell menni

A potenciálisan halálos E. coli-fertőzés (Escherichia coli) miatt sürgős egészségügyi figyelmeztetést adtak ki, mert az elmúlt hetekben egyre több esetet azonosítottak az Egyesült Királyságban – írja a hazipatika.hu.

E. coli: öt tünet, amellyel mindenképp forduljon orvoshoz
Az E. coli-fertőzés lefolyása kisgyerekeknél és az idősebb korosztálynál súlyosabb (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

Az E. coli-fertőzés leggyakoribb jele a hirtelen fellépő, akár véres hasmenés, de van még egy maroknyi súlyosabb tünet is, amelyre érdemes odafigyelni. Az öt legveszélyesebb tünetet a Mirror gyűjtötte össze.

A briteknél járvány van

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége szerint a legvalószínűbb, hogy a járvány egy vagy több, országosan terjesztett élelmiszerhez kapcsolódik. A betegséget a baktérium különböző típusai okozzák, lefolyása is eszerint változik. Általános szabály, hogy a fertőzés kisgyerekeknél és idősebbeknél súlyosabb problémát jelent, mint egészséges felnőtteknél.

A tünetek legtöbbször a fertőzött étel elfogyasztását követő 24-72 órában jelentkeznek, és a betegek általában néhány napon belül felépülnek, néha azonban antibiotikumra is szükség lehet. A kezelés főként tüneti, feladata a kiszáradás megelőzése, az ionháztartás rendbetétele. Az elektrolitpótlásban nagy szerepük lehet a patikákban kapható rehidráló szereknek: ezek lerövidíthetik a hasmenés időtartamát és segíthetnek megelőzni a szövődményeket. Bár a hirtelen hasmenés a leggyakoribb tünet, a ritka, de súlyos E. coli-fertőzés további öt tünetére is oda kell odafigyelni, amelyek miatt kórházi kezelésre lehet szükség.

Irány az orvos, ha...

  1. zúzódásokat, véraláfutásokat fedez fel a bőrén;
  2. sápadt a bőre;
  3. véres a vizelete;
  4. kevesebb a vizelete;
  5. görcsös vesefájdalom gyötri.

Figyeljen oda másokra is!

A meleg vizes, szappanos kézmosás, valamint a fertőtlenítőszerek használata a felületek tisztításához segít megakadályozni a fertőzések terjedését. Ha elkapta a fertőzést, ne készítsen másoknak ételt!

Kapcsolódó írásaink