Egészség
Több népszerű csokoládé rákkeltő adalékot tartalmaz
A kedvenc finomságaink rákkeltőek lehetnek?

A tudósok megállapították, hogy az olyan népszerű finomságok, mint a palacsinta, a gofri és a sütemények nagy mennyiségben tartalmaznak a gyártási folyamat során felszabaduló rákkeltő anyagokat. Ezek a vegyületek akkor keletkeznek, amikor a kakaóbabot megpörkölik, hogy az elkészítés során a desszertek csokoládés ízét adják. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy erre a problémára azért sem derül fény sok esetben, mert nem szándékosan hozzáadott összetevőkről van szó.
Ezt derítették ki a vizsgálat során
A belgiumi Louvain Institute of Biomolecular Science and Technology (IBST) kutatói elmondták, hogy a kakaóbab pörkölése és a kakaóvaj hozzáadása után α,β-telítetlen karboniloknak nevezett molekulák képződnek. Ez a jelenség leginkább a tömeggyártott édességeknél fordul elő, aminek az az oka, hogy a vállalatok magasabb sütési hőmérsékletet használnak, amely összetettebb ízeket és aromákat szabadít fel a termékeikben.
Fogyasztáskor a karbonilok károsíthatják a DNS-t azáltal, hogy kölcsönhatásba lépnek az emberek gyomrában lévő fehérjékkel és enzimekkel, amelyek hatására a sejtek gyorsabb ütemben osztódnak, ami a normális sejteket rákos sejtekké változtatja. A kutatók azonban márkák alapján nem árulták el, mely édességek okozhatnak problémát, de a boltban vásárolható palacsintában, gofriban és süteményekben találtak legtöbbet a káros anyagból.
A csokoládét vizsgáló csoport elmondta, hogy reményeik szerint eredményeik révén jobban megérthetik, hogyan és hol képződnek a karbonilok a termékekben. Azonban abban is bíznak, hogy a tanulmány rávilágít az élelmiszerekben lévő aromaanyagok ellenőrzésének fontosságára, hogy a fogyasztók tájékozottak és biztonságban legyenek.