Egészség

Az epehólyag fő ellenségei

A helyes táplálkozás elengedhetetlen

Az éhezés, a megfelelő táplálkozás hiánya és a kiszáradás az epehólyag fő ellenségei - mondta Elena Malysheva orvos és műsorvezető az „Élj egészségesen!” című műsorban az Egyes Csatornán, amiről a news.ru is írt.

Az epehólyag fő ellenségei
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/Sebastian Kaulitzki

Igor Gorodokin gasztroenterológussal és endoszkópossal együtt elmagyarázta, hogy ez kövek kialakulásához, súlyos szövődményekhez és akár halálhoz is vezethet.

A szakemberek elmondták, hogy a máj egy egyedülálló szerv, amely az epehólyaggal együtt működik. Epét termel, amelynek feladata a zsíros ételek feldolgozása. Amikor az epére nincs szükség, az felhalmozódik az epehólyagban.

Ha rohamosan éhezünk, előbb-utóbb az epe koncentrációja olyan mértékű lesz, hogy kövek képződnek - hangsúlyozta Malysheva. Gorodokin hozzátette, hogy a hosszan tartó koplalás során a koleszterin kicsapódik, ami kövekké alakul.

Az első ellenség a rendszeres étkezések hiánya, az osztott étkezések, amikor két-három óránként eszünk. Minél nagyobbak a szünetek, annál nagyobb az epekőbetegség kockázata - magyarázta a műsorvezető.

Az epehólyag második ellensége a kiszáradás - folytatta Gorodokin. Ha nem iszunk elég vizet, az epe erősen koncentrálódik. Emiatt alakulnak ki kövek. Ha ezek a következő epehólyag-összehúzódáskor jelen vannak, komplikációk léphetnek fel.

Megrekedhetnek az epevezetékben - ebben az esetben az epehólyag megnyúlik, és akut epehólyaghurutot okozhat. Tovább mehetnek és megrekedhetnek a csatornában, ekkor mechanikus sárgaság lép fel - elzárják az epe távozását nemcsak a hólyagból, hanem a májból is. Az epe visszamegy a májba, felszívódik a vérbe, besárgulunk, nem beszélve a súlyos fájdalomról” - mondta az endokrinológus.

Hozzátette, hogy a kő elzárhatja a hasnyálmirigyvezetéket is. Ebben az esetben a hasnyálmirigy nedvei a mirigyben maradnak, a szerv elhalását - gyulladást, akut hasnyálmirigy-gyulladást okoznak. Ez akár halálos kimenetelű is lehet - hangsúlyozta a szakértő. A lé magát a hasnyálmirigyet kezdi el emészteni, aminek következtében az aorta és az alsó vena cava elpusztulhat - magyarázta Malysheva.

Korábban Elena Solomatina táplálkozási szakértő és dietetikus azt mondta, hogy a pitypangot azért hasznos fogyasztani, mert vitaminokat tartalmaz. Az egészséges emberek számára a növény azért hasznos, mert javítja az emésztést és serkenti az anyagcserét, de nem szabad pitypangot enni azoknak, akik gyomorhurutban, fekélyben, valamint vese- és epekövekben szenvednek. Ezt a virág epehajtó hatásának tulajdonítja.

Kapcsolódó írásaink