Egészség

Az antibiotikumok túlzott szedésének váratlan következményét fedezték fel

A túlzott antibiotikum-szedés szklerózis multiplexhez vezethet

Az antibiotikumok túlzott szedése szklerózis multiplexhez vezethet – mondta Alekszej Bojko, a Szövetségi Orvosi és Biológiai Ügynökség (FMBA) Agy- és Neurotechnológiai Központja neuroimmunbiológiai osztályának vezetője a TASZSZ-nak, amelyről a News.ru is írt.

Az antibiotikumok túlzott szedésének váratlan következményét fedezték fel
A túlzott antibiotikus szedése szklerózis multiplex kialakulásának kockázatával jár (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Hans Lucas/Mathieu Thomasset

Hangsúlyozta, hogy a betegség kialakulásának kockázata megnő, ha a gyógyszerek ellenőrizetlen szedését már gyermekkorban elkezdték.

Több epidemiológiai vizsgálatban azokban az országokban, ahol a szklerózis multiplexes esetek száma növekszik, kimutatták, hogy az egyik tényező az antibiotikumok ellenőrizetlen használata, különösen gyermekkorban, amikor a mikroflóra drámaian megváltozik, az egész mikrobiom megváltozik – mondta a doktor.

Hangsúlyozta, hogy nemcsak az antibiotikumok, hanem bármilyen más gyógyszer ellenőrizetlen használata is veszélyesnek számít.

Korábban Andrej Kondrakhin terapeuta azt mondta, hogy az antibiotikumok túlzott használata allergiához vezethet. Szerinte ez mind enyhe formában, például csalánkiütés formájában, mind pedig súlyos formában – anafilaxiás sokk formájában – jelentkezhet.

Kondrakhin hozzátette, hogy idővel a szervezet hozzászokhat az antibiotikumokhoz, majd azok nem működnek tovább. A terapeuta megjegyezte, hogy ha valaki kontrollálatlanul szedi az antibiotikumokat, akkor azok használhatatlanokká valhatnak, amikor valóban szükség lenne rájuk a kezeléshez.

Kapcsolódó írásaink