Egészség

Összefüggést találtak az endometriózis és a bélbetegségek között

A jövőben ezek a genetikai adatok segíthetnek új gyógyszerek kifejlesztésében

Az endometriózis egy gyakori állapot, amelyet erős fájdalom kísér, általában a has alsó részén vagy a háton. A kutatók genetikai kapcsolatot azonosítottak az állapot és számos emésztési rendellenesség, köztük az irritábilis bél szindróma (IBS) között – írta meg a Pravda.ru.

Összefüggést találtak az endometriózis és a bélbetegségek között
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/R3F/Science Photo Library

Az endometriózis egy olyan állapot, amely körülbelül minden tizedik nőt érint a reproduktív korban. A méh nyálkahártyájához hasonló szövetek növekedése okozza a test más részein, például a petevezetékben, a petefészkekben, a húgyhólyagban vagy a bélben. Ez a folyamat ciszták kialakulásához, súlyos görcsökhöz, erős menstruációhoz és meddőséghez vezethet. Ezenkívül az endometriózis gyakran gyomor-bélrendszeri (GI-) problémákkal is jár, bár ennek a kapcsolatnak a természete nem teljesen tisztázott.

A Cell Reports Medicine című folyóiratban megjelent új tanulmányban a kutatók csaknem 190 000 nőtől gyűjtött megfigyelési adatokat elemeztek, és megállapították, hogy az endometriózisban szenvedő nőknél megnövekedett a kockázata bizonyos GI-betegségek, köztük az IBS kialakulásának. Azonosították továbbá a genom olyan specifikus régióit, amelyek kulcsfontosságú genetikai variánsokat tartalmaznak, amelyek mind az endometriózissal, mind ezekkel a GI-betegségekkel összefüggésbe hozhatók. A jövőben ezek a genetikai adatok segíthetnek új gyógyszerek kifejlesztésében vagy a már meglévők újbóli célzására, a GI-betegségek és az endometriózis egyidejű kezelésére.

Philippa Saunders, az Edinburgh-i Egyetem Gyulladáskutató Központjának professzora elégedettségét fejezte ki a tanulmány eredményeivel kapcsolatban, és hangsúlyozta annak jelentőségét az endometriózis és egyes gyomor-bélrendszeri betegségek, különösen az IBS közötti genetikai kapcsolat alátámasztásában. Dr. Linda Guidice, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem reprodukciós tudományok professzora pedig szintén támogatta az elképzelést, és rámutatott, hogy a tanulmány eredményei segíthetnek az említett betegségek kezelésére szolgáló új gyógyszerek kifejlesztésében.

Az endometriózisban szenvedő nők kétszer nagyobb valószínűséggel szenvednek IBS-ben, és 1,4-szer nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak náluk GERD-t. Ezután széles körű asszociációs genomvizsgálatokat (GWAS) végeztek, amelyek genetikai kapcsolatokat tártak fel az endometriózis, az IBS és más GI-betegségek, például az IBD között. Ezek az eredmények olyan lehetséges gyógyszerekre is rámutattak, amelyek mind az endometriózis, mind az említett GI-betegségek esetében hatékonyak lehetnek.

Az érdekes eredmények ellenére a tanulmánynak megvannak a maga korlátai, például az endometriózis különböző altípusainak figyelembevétele és a molekuláris szintű elemzések korlátozottsága. Mindazonáltal hozzájárul az említett állapotok közötti kapcsolat megértéséhez, és felhívhatja a figyelmet arra, hogy a gyomor-bélrendszeri tünetekkel küzdő nőket endometriózisra kell szűrni.

Kapcsolódó írásaink

Árt vagy használ a technika?

ĀAz etikai iránymutatások, a jogi keretek és az oktatás segíthetnek abban, hogy a technológia pozitív hatásai domináljanak