Egészség

Hat trombózis kiváltó tényező

Fontos figyelni a jelekre

A rettegett betegségnek több kiváltó tényezője is lehet – írta meg a napivalasztek.com.

Hat trombózis kiváltó tényező
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/BSIP/Chassenet

Műtét

Az ágynyugalom bármilyen műtét előtt vagy után lelassítja a vér áramlását a testben. A hasát, medencéjét, csípőjét vagy lábát érintő nagyobb műtétek növelik a trombózis kockázatát, mivel a műtét során nagy vénák sérülhetnek. Műtét előtt beszéljen kezelőorvosával. Általában vérhígító gyógyszert kell szednie, hogy csökkentse a vérrögképződés esélyét. A műtét után álljon fel és mozogjon, amint képes rá.

Gyulladásos bélbetegség

Ha Ön IBS-ben, Crohn-betegségben, fekélyes vastagbélgyulladásban vagy más bélbetegségben szenved, a vérrögök kialakulásának kockázata a normálisnál kétszer vagy akár háromszor nagyobb is lehet. Az ilyen betegségekben szenvedők nagyobb valószínűséggel dehidratálódnak, ágynyugalomra kényszerülnek, vagy műtétre szorulnak. A bélbetegségeket okozó gyulladás is összefüggésbe hozható a vérrögökkel.

Alacsony D-vitamin szint

Kutatások igazolják, hogy a trombózist elszenvedett emberek D-vitamin-szintje alacsonyabb volt, mint azoké, akinek soha nem volt trombózisa. A felnőtteknek naponta 600-800 NE vitaminra van szükségük. Lazacból, tonhalból, sajtból és tojássárgájából juthat hozzá. A D-vitamin szintjét vérvizsgálattal ellenőrizheti.

Rák

A daganatok szövetkárosodást okozhatnak, és olyan vegyi anyagokat szabadíthatnak fel, amelyek véralvadást váltanak ki. Az agy, a vastagbél, a tüdő, a vese, a petefészek, a hasnyálmirigy és a gyomor daganatos megbetegedései esetében a legmagasabb a trombózis aránya. A vérrögök a limfómák, a leukémia és a májrák gyakori mellékhatása. A kemoterápia egyes típusai szintén valószínűbbé teszik a vérrögképződést. A kemoterápia alatt viseljen kompressziós harisnyát, és maradjon minél aktívabb.

Túlsúly

A súlytöbblet, különösen a középső testrészen, nagyobb nyomást gyakorol a medence és a lábak vénáira, ami megduplázhatja a trombózis esélyét. Ha a testtömegindexe (BMI) 25 vagy annál magasabb, és hormonális fogamzásgátló tablettákat is szed, egyes kutatások szerint az esélye akár a tízszeresére is nőhet. A rendszeres testmozgás a legjobb védekezés a vérrögök ellen, ráadásul segíthet a fogyásban is.

Dohányzás

Befolyásolja a véralvadást a szervezetben. Bármilyen mennyiségű dohányzás, még ha csak alkalmanként is, károsítja a szívét és az ereket. Különösen ügyeljen arra, hogy ne dohányozzon, ha fogamzásgátló tablettákat szed: A kombináció a trombózis esélyét csaknem kilencszeresére növeli. A leszokás csökkenti a vérrögök, valamint számos más szívprobléma kockázatát.

Kapcsolódó írásaink