Egészség

Veseproblémát jelezhetnek ezek a ritka tünetek

A legjobb módja annak, hogy megtudjuk, egészségesek-e a veséink vagy sem, egy rutinszerű vér- és vizeletvizsgálat

A vesékre ritkán gondolunk, amíg nem jelentkezik probléma. De nehéz lehet gyanítani, hogy valami baj van – sokáig talán nem is tudunk a betegségről – számolt be róla a Sports.kz a Super.ru-ra hivatkozva.

Veseproblémát jelezhetnek ezek a ritka tünetek
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/Peakstock/LDA

„A legjobb módja annak, hogy megtudjuk, egészségesek-e a veséink vagy sem, egy rutinszerű vér- és vizeletvizsgálat” – mondta Jeffrey R. Schelling nefrológus. Schelling a NY Postnak adott beszélgetésében.

„Amint a veseműködés a normális érték 25 százaléka alá csökken, számos tünet jelentkezhet, amelyek a méreganyagok és a folyadék felhalmozódását tükrözik, amelyet a vesék normális esetben vizelettel választanak ki” – magyarázta a szakértő.

A szakértő szerint fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a légszomj vagy a bokaduzzanat megjelenését – ezek a tünetek általában a szervezetben felgyülemlett felesleges folyadékot jelzik, ami rossz veseműködésre utal.

„A krónikus vesebetegség kialakulásának legnagyobb kockázata a cukorbetegség és a magas vérnyomás” – figyelmeztetett dr. Schelling. A létfontosságú szerv egészségének megőrzésének legjobb módja az egészséges táplálkozás és a mérsékelt sófogyasztás.

Kapcsolódó írásaink