Egészség

Ez az alapvető élelmiszer a hosszú élet titka

Fogyasztásával akár 100 évig is lehet élni

Egy évtizedekig tartó kutatás eredményéből derült ki, hogy létezik egy alapvető élelmiszer, aminek köszönhetően sokkal egészségesebbek az emberek, és átlagosan akár 100 évig vagy annál is tovább élnek – írja a mindmegette.hu.

Ez az alapvető élelmiszer a hosszú élet titka
Ha hosszú életra vágyik, egyen minél több hüvelyesekből készült ételt (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/NurPhoto/Creative Touch Imaging Ltd

Dan Buettner író és vállalkozó évtizedek óta tudósít világszerte az úgynevezett „kék zónákról”. Ezeken a területeken olyan egyedülálló közösségek fordulnak elő, ahol egészséges és hosszú életet élnek az emberek, nem ritka a 100 vagy az ennél magasabb életkor sem. Vizsgálatából leszűrte, hogy ezen közösségek étkezéseinek fontos részét képezik a hüvelyesek, köztük is a bab a legnépszerűbb, a lencse és a csicseriborsó mellett.

A bab egy igen laktató és tápláló hüvelyes, ráadásul a földnek is jót tesz. Megtalálható benne a réz, a vas, a magnézium, a kálium, a folsav, a cink vagy a lizin, valamint rengeteg fehérje és rost. Így kevesebb kalória mellett több tápanyagot vihetünk be vele a szervezetbe, mintha azt állati fehérjével tennénk.

A százévesek első csoportját Szardínián vizsgálták, ahol a garbanzo (csicseriborsó) és a fava (sárgaborsó) a legkedveltebb hüvelyes. A csicseriborsó néven is ismert garbanzot a minestrone egyik fő hozzávalójaként tartják számon, amiből az ott lakók naponta átlagosan legalább kétszer esznek. Ennek receptjét a szardíniai Perdasdefogu városában élő Melis család átadta Buettnernek. A család együttes életkora 851 év volt, a világ leghosszabb életű családjaként tartják számon. Ők életük szinte minden napján ugyanazt a minestronét ették kovászos kenyérrel és egy pohár vörösborral.

Kék zónákat fedeztek fel a görögországi Ikarián, a japán Okinawán, a Costa Rica-i Nicoyán, a kaliforniai Loma Lindában és az olaszországi Szardínia szigetén, Olaszország partjainál, Kréta szigetén. A közösségek környezete, életmódja és növényi alapú étrendje is közös, ami a tudósok szerint fontos feltétele a hosszú életnek.

Kapcsolódó írásaink