Egészség

A veseproblémák kevésbé ismert tünetei

A krónikus vesebetegség kialakulásának főbb okai

A veseproblémákra ritkán gondolunk, amíg nem jelentkezik probléma. De nehéz lehet gyanítani, hogy valami baj van – sokáig talán nem is sejtünk a betegségről - számol be a Sports.kz a Super.ru-ra hivatkozva.

A veseproblémák kevésbé ismert tünetei
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/SKX/Science Phot/Sebastian Kaulitzki

„A legjobb módja annak, hogy megtudjuk, egészségesek-e a veséink vagy sem, egy rutinszerű vér- és vizeletvizsgálat” – mondta Jeffrey R. Schelling nefrológus. Schelling a NY Postnak adott beszélgetésében. „Amint a veseműködés a normális érték 25 százaléka alá csökken, számos tünet jelentkezhet, amelyek a méreganyagok és a folyadék felhalmozódását tükrözik, amelyet a vesék normális esetben vizelettel választanak ki” – magyarázta a szakértő.

A szakértő szerint fontos, hogy ne hagyjuk figyelmen kívül a légszomj vagy a bokaduzzanat megjelenését – ezek a tünetek általában a szervezetben felgyülemlett felesleges folyadékot jelzik, ami rossz veseműködésre utal. „A krónikus vesebetegség kialakulásának legnagyobb kockázata a cukorbetegség és a magas vérnyomás” – figyelmeztetett Dr. Schelling. A létfontosságú szerv egészségének megőrzésének legjobb módja az egészséges táplálkozás és a mérsékelt sófogyasztás.

Kapcsolódó írásaink