Egészség

Ez az ital különösen hasznos hatvanöt év felett

Ebben a korban megnő a neurodegeneratív betegségek, köztük a Parkinson- és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata

65 éves kortól az agyban lévő idegsejtek pusztulása miatt megnő a neurodegeneratív betegségek, köztük a Parkinson- és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata. Van azonban számos olyan anyag, amely segíthet az agynak „ellenállni” ezeknek a kórképeknek. Az egyik ilyen a koffein, mondta Igor Matsokin neurológus a Mail.ru-nak – számolt be róla a Sports.kz a Kubnews.ru-ra hivatkozva.

Ez az ital különösen hasznos hatvanöt év felett
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Ha valaki rendszeresen fogyaszt kávét, akár 20 százalékkal is csökken a neurodegeneratív betegségek kockázata. Ez azért történik, mert a koffein elnyomja a tau-fehérje komplexek kialakulását, amelyek a neurodegeneratív folyamat indikátorai.

A szisztémás gyulladás csökkentése

A koffein csökkenti az interleukin-1-béta szintjét, amely azt jelenti, hogy csökkenti az idegszövet károsodásával járó szisztémás gyulladást. A szisztémás gyulladásos válasz csökkentése előnyös a szív- és érrendszerre nézve, és segít megőrizni annak egészségét.

A magasabb kognitív funkciók javítása

A koffein a neuronok közötti információt továbbító neurotranszmitterek felszabadulását okozza, amely a magasabb kognitív funkciók javulását eredményezi.

A glükózanyagcsere támogatása

A neurodegeneratív rendellenességek az idegszöveti anyagcserében bekövetkező diabéteszes változásokkal járnak. A mérsékelt kávéfogyasztás részt vesz az agy glükózanyagcseréjének fenntartásában.

Fontos megjegyezni, hogy a túlzott koffeinfogyasztás koffeinfüggőséghez vezethet, amely viszont az idősek kognitív funkcióit ronthatja. Ezért ajánlott a koffeint mérsékelt mennyiségben fogyasztani, hogy az idősek központi idegrendszerére és szív- és érrendszerére pozitív hatást fejtsen ki.

Kapcsolódó írásaink