Egészség

Hangyapermettel a kullancsok ellen

A megelőző intézkedések is segíthetnek csökkenteni a kullancscsípés kockázatát

A számos betegséget okozó vérszívó kiirtása komoly kihívást jelent, mivel az éghajlatváltozás miatt a kullancs egyre több helyen bukkan fel – írja a hazipatika.com.

Hangyapermettel a kullancsok ellen
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA /Marijan Murat

Az éghajlatváltozás miatt a kullancs egyre több helyen bukkan fel, ráadásul több faja veszélyes betegségeket is terjeszt. Csak a megelőző intézkedések, például a hosszú ujjú és szárú nadrágok viselése, a rovarriasztó szerek használata, a rendszeres kullancsellenőrzés és a védőoltás segíthet csökkenteni a kullancscsípés és az általa terjesztett betegségek kockázatát – írja a ZME Science alapján a hazipatika.com.

Folyamatosan keresik az innovatív megoldásokat, a kanadai Simon Fraser University kutatói pedig most egy, a hangyák által megihletett riasztószert fejlesztettek ki. A hangyák ugyanis képesek kullancsokat is zsákmányolni, ezért a vérszívók messziről kerülik őket. Ha tehát mi emberek jelezni tudnánk a kullancsoknak, hogy ellenségeik a közelben vannak, akkor valószínűleg elkerülnének minket – legalábbis ez volt a feltételezés.

Kapcsolódó írásaink