Egészség

A fűszer, amelyet minden idősnek fogyasztania kellene

Többek között gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik

Jekatyerina Ivannikova endokrinológus és táplálkozási szakértő azt tanácsolta az időseknek, hogy rendszeresen adjanak egy kis mustármagot vagy az ebből készült mustárt az ételükhöz – írta a Sports.kz a Doctorpiter.ru-ra hivatkozva.

A fűszer, amelyet minden idősnek fogyasztania kellene
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/NurPhoto/Nazim Ali Khan

A szakértő szerint ez a fűszer segít javítani az étvágyat, amely az időseknél gyakran csökken.

Az étvágytalanság az időseknél összefüggésbe hozható:

  • bizonyos gyógyszerek szedésével,
  • depresszióval,
  • a hangulat romlásával,
  • az élet iránti érdeklődés elvesztésével,
  • az ételek szagára és ízére való érzékenység csökkenésével. Például a 65 év feletti emberek negyede elveszíti a négy íz – édes, keserű, sós, savanyú – egyikének ízlelésére való képességét.

Eközben a csökkent étvágyat egy veszélyes és gyakori időskori kórkép – az alultápláltsági szindróma – egyik okának tekintik.

Az alultápláltság vagy alultápláltsági szindróma olyan veszélyes kórkép, amelyre a 65 év feletti emberek hajlamosak. Az izomtömeg csökkenéséhez és a csontszövet pusztulásához vezet, kognitív károsodást okoz, rontja az életminőséget, csökkenti a fizikai aktivitás szintjét, lassítja a betegségek utáni felépülés ütemét – magyarázza Ekaterina Ivannikova.

A mustármag pedig, ha rendszeresen adjuk az ételekhez, segít növelni az étvágyat és megelőzni az esetleges problémákat. Más csípős és fűszeres fűszerekhez hasonlóan irritálja a szájüreg és a gyomor nyálkahártyáját, serkenti a nyálelválasztást és a gyomornedv kiválasztását – ennek eredményeként javítja az étvágyat és általában az emésztést.

Az orvos a mustármag négy további jótékony tulajdonságát említette:

1. Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

2. Antioxidáns hatása van.

3. Erősíti az immunrendszert.

4. Lassítja az epekő kialakulását.

Kinek nem szabad mustármagot fogyasztania?

A szakember arra figyelmeztet, hogy ezt a fűszert, akárcsak a többi csípős fűszert, mértékkel kell fogyasztani. Súlyos gyomor- és bélrendszeri rendellenesség esetén inkább mellőzzük a fűszert.

Kapcsolódó írásaink