Egészség

Négy módszer, amellyel csökkentheti az egyik leghalálosabb rákos megbetegedés kockázatát

Orvosi tanácsok a megelőzéshez

A bélrák kockázatát több tényező is növelheti, amelyek – például a genetika – az Ön befolyásán kívül esnek, erről írt az Express.

Négy módszer, amellyel csökkentheti az egyik leghalálosabb rákos megbetegedés kockázatát
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/LDA/Science Photo Librar/PeakStock

A Cancer Research UK szerint az étrend az egyik fő életmódbeli tényező a betegség hátterében, és száz esetből 13 a túl sok vörös és feldolgozott hús fogyasztásával függ össze.

Ezt szem előtt tartva egy szakértő négy lépést mutatott be, amelyeket mindannyian megtehetünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk a bélrák kialakulásának kockázatát.

Dr. Dave Nichols, a MyHealthChecked rezidens orvosa a következőket tanácsolta az embereknek:

 • Táplálkozzanak kiegyensúlyozottan.
 • Növeljék az erjesztett élelmiszerek fogyasztását.
 • Fogyasszanak sok rostot.
 • Kerüljék az ultrafeldolgozott élelmiszereket.

Ezek a lépések nemcsak a bélrák kockázatának csökkentésében segíthetnek, hanem általánosságban egészséges bélrendszert tarthatnak fenn, minimalizálva az olyan problémákat, mint a székrekedés, a hasmenés, a puffadás és a gázok, mondta. kiegyensúlyozott étrend

Dr. Nichols azt tanácsolta: „A legjobb módja a bélrendszer egészségének javítására, ha naponta legalább két-három liter vizet iszunk, rendszeresen sportolunk, és kiegyensúlyozott étrendet követünk, amely számos friss, teljes értékű, főként növényi eredetű élelmiszert, például gyümölcsöket, zöldségeket, babot és teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz.”

A fermentált élelmiszerek, például a savanyú káposzta, a kimchi, a joghurt és a kombucha „a barátunk”.

Dr. Nichols szerint: „Bizonyított, hogy a probiotikumok hasznosak lehetnek a bélrendszer egészsége szempontjából, és ezek legjobb forrásai az olyan erjesztett élelmiszerek, mint a joghurt, a zöld olajbogyó, a lágy sajtok és a kovász.

A kiegyensúlyozott étrendnek elegendő probiotikumot tartalmazó élelmiszert kell tartalmaznia ahhoz, hogy ne legyen szükség további táplálékkiegészítésre.”

Rostok

Dr. Nichols kifejtette: a rostoknak számos fontos funkciójuk van a bélben, például növelik a széklet súlyát és méretét, valamint lágyítják azt, így könnyebben távozik.

„Alapvető fontosságú, hogy napi 30 gramm rostbevitelre törekedjünk, amely teljes kiőrlésű kenyérből, barna rizsből, gyümölcsökből és zöldségekből, babból és zabból nyerhető.”

A szakember arra figyelmeztet, hogy a legtöbben nem esznek elegendő rostot naponta.

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Dr. Nichols hozzátette: „Az ultrafeldolgozott élelmiszerek bevitelének korlátozása is fontos; az olyan dolgok fogyasztásának csökkentése, mint a chipsek, a reggeli gabonapelyhek, a kolbász, a sonka és a tömeggyártott kenyér.”

A bélrák gyakori tünetei közé tartoznak:

 • Változások a székletében, például lágyabb széklet, hasmenés vagy székrekedés.
 • Vér a székletben, amely vörösnek vagy feketének tűnhet.
 • Vérzés a fenékből
 • Gyakran érzi úgy, hogy székelnie kell, még akkor is, ha épp most volt a vécén.
 • Hasfájás
 • Csomó a hasában
 • Puffadás
 • Hirtelen fogyás nélkül
 • Ok nélkül nagyon fáradtnak érzi magát.

Ha a bélrák bármely jelét tapasztalja, beszéljen háziorvosával.

A bélrák egyéb ismert kockázati tényezői közé tartozik a dohányzás, a túl sok alkoholfogyasztás, az elhízás, az elégtelen testmozgás, a betegség előfordulása a családban és az életkor.

Kapcsolódó írásaink