Egészség

Ez az élelmiszer véd a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása ellen

Ráadásul a magas vérnyomásra is jó

A spanyolországi Katalóniai Nyílt Egyetem tudóscsoportjának sikerült megállapítania, hogy a betegség kockázata alacsonyabb, ha valaki betart egy speciális étrendet – számolt be róla a sports.kz a belnovosi.by-ra hivatkozva.

Ez az élelmiszer véd a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása ellen
Vércukorszint mérés
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Marijan Murat

Vizsgálatot végeztek, amelyben 152 olyan beteg vett részt, akiknél prediabéteszt diagnosztizáltak. Az alanyok életkora 65 év és idősebb volt.

A kísérlet résztvevőit két csoportra osztották. Az első csoport hetente 200 g olívaolajban lévő szardíniát adott az étrendjéhez.

A halat egészben, a csontokkal együtt kellett fogyasztani, mivel sok kalciumot és D-vitamint tartalmaz.

A második csoport étrendje változatlan maradt.

Abban a csoportban, amelyik nem adott a szardíniát az étrendjéhez 27 százalékkal magasabb volt a cukorbetegség kockázata.

Azok körében viszont, akik minden nap ettek halat, 37 százalékuk volt veszélyeztetett. Egy év elteltével ez a szám 8 százalékra csökkent.

Emellett a biokémiai paraméterekben is javulást tapasztaltak, többek között csökkent az inzulinrezisztencia-index, nőtt a „jó” koleszterin és a glükóz lebontását gyorsító hormonok szintje, valamint csökkent a vérnyomás.

Kapcsolódó írásaink