Egészség

Az ebből készült tea erősíti az immunitást, és véd a rák ellen

Ráadásul hasznos a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében

A csipkebogyóteát enyhe, édes és savanykás íze miatt szeretik. Ennek az italnak az előnyei ezzel még nem érnek véget – írta a sports.kz a doctorpiter.ru-ra hivatkozva.

Az ebből készült tea erősíti az immunitást, és véd a rák ellen
Képünk illusztráció
Fotó: Biosphoto via AFP/Antoni Agelet

Antioxidánsokban gazdag

Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek képesek elkeríteni a sejteket a szabad gyököktől. Ez azt jelenti, hogy az antioxidánsokat tartalmazó ételek számos krónikus betegség és rákos megbetegedés nagyszerű megelőzői lehetnek.

A csipkebogyó sok polifenolt, kartoinoidot, C- és E-vitamint tartalmaz. Mindezek az anyagok erős természetes antioxidánsok.

Hasznos az immunitás szempontjából

A csipkebogyó a C-vitamin-tartalom abszolút bajnoka a többi gyümölcs és zöldséghez képest.

Ez a vitamin nagyon fontos az immunrendszer normális működéséhez: serkenti a limfociták, a fertőzések elleni fő védekezők termelődését. A C-vitamin pedig a bőrt is segíti a külső kórokozók elleni harcban.

Hasznos a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében

Összetételének köszönhetően a csipkebogyótea hasznos a szív számára. Mindezt a flavonoidoknak köszönhetően, amelyek segítenek a szív- és érrendszeri egészséget fenyegető legfőbb veszély – a magas vérnyomás – elleni küzdelemben. Emellett ezek az anyagok javítják a véráramlást a szívben.

Enyhíti a gyulladást és csökkenti a fájdalmat

A csipkebogyótea számos gyulladáscsökkentő tulajdonságú vegyületet tartalmaz, például polifenolokat és galaktolipideket. Ez utóbbiak például különösen jól enyhítik az ízületi fájdalmakat.

Kapcsolódó írásaink