Egészség

Ezek a gyümölcsök és zöldségek, amely a legtöbb növényvédőszer-maradványt tartalmazzák

A piszkos tizenkettő

Az amerikai Environmental Working Group (EWG) nonprofit szervezet minden évben kiadja a termékekben található növényvédő szerekről szóló vásárlói útmutatóját (Shopper’s Guide to Pesticides in Produce), amely a vevők eligazodását segíti – írja a treehugger.com.

Ezek a gyümölcsök és zöldségek, amely a legtöbb növényvédőszer-maradványt tartalmazzák
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A Shopper’s Guide a Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) és az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) legfrissebb gyümölcs- és zöldségvizsgálati adatainak számait veszi górcső alá. A 2023-as kiadás 46 féle gyümölcs és zöldség 46 569 mintájából származó adatait tartalmazza, melyek 251 különböző peszticidre terjednek ki.

Annak ellenére, hogy számos tudományos eredmény bizonyítja, hogy a peszticidek komoly egészségügyi problémákat okoznak, a fogyasztók által vásárolt nem bio gyümölcsök és zöldségek közül továbbra is sokakat mérgező vegyi anyagok szennyeznek – mondta Alexis Temkin, az EWG toxikológusa. A szervezet szerint az eredmények alátámasztják, hogy szigorúbb szabályozásra és felügyeletre van szükség a peszticidek élelmiszernövényeken történő felhasználásának módját illetően.

Ez az a 12 gyümölcs és zöldség, amely a legnagyobb mennyiségű peszticidmaradványt tartalmazta. Az EWG azt ajánlja, hogy lehetőség szerint vásároljunk biováltozatot ezekből a termékekből:

eper, spenót, kelkáposzta, kelkáposzta és mustárzöldek, őszibarack, körte, nektarin, alma, szőlő, harang- és csípős paprika, cseresznye, áfonya, zöldbab.

A tiszta tizenöt

A következő gyümölcsök és zöldségek nagyon kevés vagy egyáltalán nem tartalmaznak peszticideket:

avokádó, csemegekukorica, ananász, hagyma, papaya, édesborsó (fagyasztott), spárga, mézédes dinnye, kiwi, káposzta, gomba, mangó, édesburgonya, görögdinnye, sárgarépa.

Kapcsolódó írásaink