Egészség

A görögdinnye túladagolása sokaknak valós veszélyt jelent

Több van benne, mint egyszerűen csak víz

Egy nagy darab görögdinnye elrágcsálása néhányunk számára a nyári hónapok rítusa, de nem veszélytelen vállalkozás – írja az IFLScience.

A görögdinnye túladagolása sokaknak valós veszélyt jelent
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

Ez a lédús gyümölcs tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek közül a legdominánsabb a kálium. Egyetlen szelet görögdinnye (nagyjából 286 gramm vagy 10 uncia) 320 milligramm káliumot tartalmaz, amely a nők számára az ajánlott napi bevitel körülbelül 12 százalékát, a férfiak számára pedig körülbelül kilenc százalékát teszi ki.

Az átlagos egészséges ember számára a görögdinnye tehát bőséges (és finom) káliumforrás, amely praktikus, figyelembe véve a szervezetben betöltött számos szerepét. Normális körülmények között az ezekben a folyamatokban fel nem használt káliumfelesleget a vesék távolítják el, és a vizelettel távozik. A CKD-ben szenvedők esetében azonban a vesék nem elég hatékonyak a kálium kiszűrésében.

Ez azt jelentette, hogy az esettanulmányban szereplő három betegnél a túl sok káliumban gazdag görögdinnye fogyasztása súlyos hiperkalémia kialakulásához vezetett, amely olyan állapot, amikor túl sok kálium van a vérben.

A betegek vérében literenként 6,6-7,4 millimol/l kálium volt – a normális tartomány 3,5-5,0 mmol/l között van. Mindhárman nagy mennyiségű görögdinnyét fogyasztottak – akár magában, akár gyümölcslé formájában – minden nap három héten át, két hónapon keresztül. Bár a betegeket egészségügyi szakemberek látták, a hiperkalémia nem mindig jár nyilvánvaló tünetekkel, ahogyan a három beteg közül az egyik esetében ez történt. Azonban elég súlyosak is lehetnek a következményei. Tünetek lehetnek izomgyengeség, bizsergő érzés, hányinger, súlyos esetekben pedig légszomj és mellkasi fájdalom.

Az esettanulmány szerzői remélik, hogy a tanulmány felhívja a figyelmet a túl sok görögdinnye fogyasztásának kevéssé ismert veszélyeire a CKD-ben szenvedők számára.

„A görögdinnye népszerű nyári gyümölcs, és bár a banán, a burgonya és a paradicsom hírhedt arról, hogy hiperkalémiát okoz, a túlzott görögdinnyefogyasztás utáni hiperkalémia kockázatát gyakran figyelmen kívül hagyják” – írják.

Kapcsolódó írásaink