Egészség

Mikor mások arca olyan, mintha démonok lennének

Egy ritka betegség tünete

Egyes emberekről azt mondják, hogy jó „arcmemóriával” rendelkeznek, de vannak olyan rendellenességek, amelyek akadályozzák ezt az alapvető szociális képességet – írja a The Lancet.

Mikor mások arca olyan, mintha démonok lennének
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Ezek egyike a rendkívül ritka és kevéssé ismert prosopometamorphopszia (PMO), amelynek neve a görög „prosopon” (arc) és „metamorphosia” (érzékelés torzulása) szavakból ered. A tünetek esetenként eltérők, és befolyásolhatják az arcvonások alakját, méretét, színét és helyzetét.

A Dartmouth Egyetem kutatóinak új tanulmánya pontos és fotorealisztikus vizualizációt nyújtott a PMO-ban szenvedő személy által tapasztalt arctorzulásokról.

A prosopometamorfopszia egy ritka neurológiai rendellenesség, amelyet megváltozott arcérzékelés jellemez. Más emberek, köztük ismerősök arcvonásai, deformáltnak és eltorzultnak tűnnek, gyakran jelentősen eltérnek a tágan értelmezett normalitástól. A tudományos szakirodalomban körülbelül 75 prosopometamorfopsziában szenvedő személy esetét írták le.

A Dartmouth Egyetem kutatói leírtak egy 58 éves PMO-ban szenvedő férfit, aki „élőben” torznak látta az arcokat, míg ugyanezek az arcok fényképen nézve torzulás nélkül voltak. Ez az eset azért különösen érdekes, mert a PMO-ban szenvedők többsége minden kontextusban torzulást lát.

A vizsgálathoz a tudósok fényképet készítettek egy személy arcáról, és megmutatták azt a páciensnek egy számítógép képernyőjén, miközben a páciens személyesen látta ugyanazt az arcot. Ez visszajelzést adott a két „azonos” arc közötti különbségekről. Meg tudták állapítani az arcdeformitások mértékét, és meg kell mondanunk, hogy ezek valóban ijesztők.

Így érzékelik a PMO embereinek arcát
Így érzékelik a PMO-ban szenvedők az emberek arcát
Fotó: A. Mello et al./Dartmouth Egyetem

„Sok PMO-ban szenvedőtől hallottuk, hogy a pszichiáterek skizofréniát diagnosztizáltak náluk, és antipszichotikus gyógyszereket írtak fel nekik, amikor állapotuk a látórendszerrel kapcsolatos probléma. Nem ritka, hogy a PMO-ban szenvedők nem beszélnek másoknak az arcfelismerési problémáikról, mert attól félnek, hogy mások azt gondolják, hogy a torzítás pszichiátriai rendellenesség jele.”

A kutatók azt remélik, hogy növelni tudják a közvélemény tudatosságát a PMO fogalmával kapcsolatban.

Kapcsolódó írásaink