Egészség

Új módszer a csigolyaelcsúszás kezelésében

A probléma kezelésében már az endoszkópos műtéti technika is elérhető

Az új rehabilitációs módszert itthon Dr. Czigléczki Gábor gerincspecialistánál lehet igényelni, aminek köszönhetően felére lecsökkenhet a felépülés ideje. Gyakori gerincprobléma a csigolyaelcsúszás, amely tartós derékfájdalmat, illetve fájdalmat is okozhat, súlyosabb esetben ronthatja az érintett személy életminőségét is. A gép előtt végzett sokszor több, mint napi nyolc óra munka miatt épp ugyanúgy kialakulhat a rendellenesség, mint az állandó fizikai megterheléstől – írja a Life.

Új módszer a csigolyaelcsúszás kezelésében
A csigolyaelcsúszás a gerinc gyakori problémája lehet, mely tartós derékfájdalmat okozhat (Képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Science Photo Library/LDA/Science Photo Librar/PeakStock

A csigolyaelcsúszás gerincstabilitási probléma, ami fokozott terhet ró az alsó gerincszakaszra, jelentősen befolyásolva a gerinc ellenállását és szilárdságát. Kialakulásának hátterében különböző okok állhatnak, beleértve a sérüléseket, a túlzott fizikai megterhelést vagy akár az öregedésből adódó kopást is. Az elcsúszás miatt a gerinccsatorna is beszűkülhet, ami a gerincsérvhez hasonlóan hosszan tartó vagy rendszeresen visszatérő gerincfájdalmat, lesugárzó vagy másik testrészbe kisugárzó fájdalmat, zsibbadást, illetve izomgyengeséget okozhat. Ilyen esetben nem elég csak a sérvet vagy a szűkületet kezelni, meg kell erősíteni a gerincet az adott szakaszon.

„A csigolyaelcsúszásra kidolgozott endoszkópos műtét egy olyan innovatív eljárás, amely nem csak a gyógyulási időt képes jelentősen csökkenteni, hanem radikálisan mérsékli a beavatkozás invazivitását, így a páciensek gyógyulási ideje felgyorsulhat. Ennek eredményeként a páciensek gyorsabban térhetnek vissza a mindennapi életükhöz, kevesebb fájdalommal és jobb életminőséggel” – avat be Dr. Czigléczki Gábor, az endoszkópos gerincsebészet szakértője.

A hagyományos kezelési módszerek kihívásai

Eddig a csigolyaelcsúszás kezelésében hagyományosan alkalmazott műtéti eljárások nagy bőrmetszésekkel és hosszú lábadozási idővel jártak, mivel jelentős szöveti károsodást okoztak a pácienseknek. A 15-20 cm hosszú vágások – amelyek elengedhetetlenek a csavarok, implantátumok és távtartók behelyezéséhez –, amellett, hogy hosszabb gyógyulási időt eredményeznek, fokozott fájdalommal is járnak. Az ilyen műtéti beavatkozás során a sebészek megerősítik az adott gerincszakaszt, de a nagy vágás több hónapos rehabilitációt igényel.

„A hagyományos csigolyaelcsúszásra alkalmazott stabilizáló műtétek nagy megterhelést jelentenek a betegek számára. Az endoszkópos technika ezzel szemben lehetővé teszi a csavarok és távtartók behelyezését kisméretű bőrmetszésekből, csökkentve ezzel a műtéti trauma mértékét és jelentősen mérsékelve a fájdalmat és a gyógyulási időt. A kis metszésekből végzett endoszkópos műtét emellett lerövidíti a kórházi bentfekvés és a munkához való visszatérés időtartamát” – tette hozzá az endoszkópos gerincsebészet egyik hazai úttörője.

Endoszkópia: A gerincsebészet forradalma

Az endoszkópos gerincsebészeti technika bevezetése forradalmi előrelépést jelentett 2018-ban a gerincsérv és a gerincszűkület kezelésében és új dimenziókat nyitott a betegek gyógyításában. Az eljárással apró metszéseken keresztül, minimális szöveti károsodással lehet elvégezni a szükséges műtéti lépéseket. A csigolyaelcsúszás esetében az jelenti az áttörést, hogy az endoszkópos technikával az egész folyamat szintén elvégezhető.

„Korábban is voltak olyan műtéti lehetőségek, amelyekkel a bőrön keresztül, kis metszéssel csavarokat helyeztünk be a csigolyák stabilizálásának biztosításáért. Az endoszkóp azonban ennél jóval többre képes: lehetővé teszi, hogy teljeskörűen kezeljük a csigolyaelcsúszásokat ezeken a kis lyukakon keresztül. Ennek előnye, hogy precízen és a beteg számára a legkisebb megterheléssel végezzük el a szükséges korrekciókat” – mutat rá az innovatív műtéti eljárás előnyeire Dr. Czigléczki Gábor.

Gyorsabb gyógyulás, kevesebb fájdalom

A csigolyaelcsúszás endoszkópos műtétje a legújabb orvosi innovációk úttörői közé sorolja Magyarországot. Dr. Czigléczki Gábor munkája új reményt ad azoknak, akik ezt a fájdalmas és korlátozó állapotot tapasztalják. Az újító eljárás egyértelműen bizonyítja az orvostudomány és a technológia együttműködésének fontosságát a betegellátás javításáért.

„A csigolyaelcsúszás endoszkópos kezelése nem csak egy újabb lépés a műtéti technikák fejlődésében, hanem valódi áttörést jelent a gerincsebészetben, lehetővé téve, hogy a szükséges műtéteket a korábbiaknál jóval kevesebb kellemetlenséggel és nagyobb biztonsággal végezzük el. Az eljárás nem csupán gyorsabb visszatérést tesz lehetővé a mindennapi életbe, hanem jelentős javulást is hoz a páciensek életminőségében” – zárta gondolatait az endoszkópos gerincsebészet specialistája.

Kapcsolódó írásaink

Jóból is megárt a sok

ĀA gyakori kézmosás fontos, azonban emelett legalább ekkora figyelmet kell fordítani kezünk ápolására is