Egészség

Csodadió a magas koleszterinszint ellen

A rossz koleszterin felhalmozódása az erekben érelmeszesedéshez vezethet

Az utóbbi években a dió előnyeiről szóló tanulmányok nagyon hatékony eredményeket mutatnak. Ez a „termék” több mint egy egyszerű nassolnivaló, és napi fogyasztás esetén revitalizáló tulajdonságaival tűnik ki – írta a Sports.kz az InoSMI-re hivatkozva.

Csodadió a magas koleszterinszint ellen
A dió nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánst, fogyasztása pozitív hatással van a koleszterin szintre is (Képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Phanie/GARO

Gazdag antioxidáns-forrás

A dió más dióféléknél magasabb antioxidánsszintjéről ismert, ami a benne található E-vitaminnak és a polifenol nevű növényi vegyületnek köszönhető.

Egy egészséges felnőtteken végzett kis tanulmány szerint a dióban gazdag ételek fogyasztása megakadályozta a „rossz” koleszterin (LDL) oxidatív károsodását étkezés után.

A „rossz” koleszterin felhalmozódása az erekben érelmeszesedéshez vezethet. Ezért a dió fogyasztása az egyik legelőnyösebb lehetőség lehet ebből a szempontból.

Az omega–3 kincsesbányája

A diónak a többi dióféléhez képest gazdagabb omega–3-tartalma is az egyik legegészségesebb élelmiszerré teszi. Egy 28 grammos adag 2,5 gramm omega–3-at tartalmaz.

A növényekből, köztük a dióból származó omega–3 zsírsavat alfa-linolénsavnak (ALA) nevezik. Ez egy olyan esszenciális zsír, amelyet az étrendünkből kell bevinnünk.

Az Institute of Medicine szerint a megfelelő napi ALA-bevitel 1,1–1,6 gramm között mozog. Ez azt jelenti, hogy egy adag dió már fedezi ezt a szükségletet.

Tanulmányok szerint minden egyes gramm ALA napi fogyasztása tíz százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálozás kockázatát.

Csökkenti a gyulladást

A dióban található polifenolok segíthetnek a gyulladás leküzdésében. A polifenolok egy alcsoportja, az ellagitanninok csökkenthetik a gyulladást.

A bélben lévő hasznos baktériumok az ellagitanninokat urolitineknek nevezett vegyületekké alakítják, amelyekről megállapították, hogy védelmet nyújtanak a gyulladás ellen.

A dióban található omega–3 zsírsavak, a magnézium és az arginin aminosav szintén csökkenthetik a gyulladást. Ez lehetővé teszi, hogy egy nagy lépést tegyünk az egészségesebb élet felé.

Kapcsolódó írásaink

Tudjon meg mindent az alvásról

ĀCikkünkben bemutatunk olyan ételeket és táplálékkiegészítőket is, amelyek elősegítik az egészséges, mély alvást, de kiszámoljuk az ön számára optimális alvásmennyiséget is