Egészség

„Szokatlan” toroktünet jelezheti a demenciát

A demencia önmagában nem betegség, gyakran használják gyűjtőfogalomként

A demenciával kapcsolatban számos tévhit él, többek között az, hogy csak a kognitív képességeinket érinti. Egy szakértő azonban arra figyelmeztetett, hogy az állapot a torkunkra is hatással lehet – írta meg a Mirror.

„Szokatlan” toroktünet jelezheti a demenciát
Képünk illusztráció
Fotó: Hans Lucas via AFP/Raphael De Bengy

A demencia nem csak súlyos emlékezetkiesést és zavartságot jelent. Valójában nagy hatással lehet a fizikai képességeinkre.

Bár a demencia önmagában nem betegség, gyakran használják gyűjtőfogalomként, hogy leírják a különböző állapotok (például az Alzheimer-kór) által okozott agykárosodásból eredő tünetek összességét. Sokan teljes mértékben tisztában vannak azzal, hogy a demencia befolyásolja az ember kognitív képességeit, de egy szakértő figyelmeztetett, hogy a torokra is hatással lehet.

Bár a demencia jelenleg nem gyógyítható, a diagnózis felállítása elengedhetetlen ahhoz, hogy Ön minden szükséges támogatást megkapjon. Bizonyos gyógyszerek és terápiák is enyhíthetik a mellékhatások egy részét, vagy lassíthatják azok kialakulását. Íme, mire kell odafigyelni.

Dr. Ahmad Khundakar a Teesside Egyetem vezető oktatója az Express szerint arra figyelmeztetett, hogy a demencia egyik „szokatlan” jele a nyelési nehézségek tapasztalása. Orvosilag ezt diszfágiának nevezik.

„A mozgásért és koordinációért felelős agyi régiók károsodása miatt következik be, beleértve azokat is, amelyek a nyelési reflexet irányítják” – tette hozzá a szakértő. „A demenciával élőknél izomgyengeség, koordinációs problémák és csökkent torokérzékelés jelentkezhet, ami nyelési nehézségekhez vezet”.

Az NHS szerint a nyelési zavar gyakran a demencia későbbi szakaszainak jele, amikor az illető valószínűleg „elhanyagolja saját egészségét”, és állandó gondozásra és felügyeletre szorul.

Természetesen a nyelési nehézségeket számos kevésbé súlyos probléma is okozhatja, mint például gyomorégés, savas reflux, vagy akár bizonyos gyógyszerek lehetséges mellékhatása.

Egyéb gyakori figyelmeztető jelek, amelyekre érdemes odafigyelni:

memóriazavar,
nehézséget okoz a megszokott napi feladatok elvégzése,
koncentrációs nehézségek,
hangulatváltozás,
idő- és helyzavar,
nehezen tud követni egy beszélgetést vagy megtalálni a megfelelő szót.

Kapcsolódó írásaink