Egészség

Megdöbbentő felfedezés: gyógyithat a rágó?

Összefüggést talált egy új kutatás a jobb egészségi állapot és a cukormentes rágógumi rendszeres fogyasztása között

A Journal of the American Nutrition Association című folyóiratban megjelent tanulmány készítése során a Tufts Egyetem kutatócsoportja az amerikai Nemzeti Egészség- és Táplálkozásvizsgálati Felmérés (NHANES) adataira támaszkodott. Ez egy olyan adatbázis, amely az amerikai lakosok egészségi állapotát és táplálkozási szokásait követi nyomon – írja az origo.hu.

Megdöbbentő felfedezés: gyógyithat a rágó?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A szakértők három előnyét azonosították a cukormentes rágógumik fogyasztásának:

  • Az első, hogy összefüggést találtak a cukormentes rágó és a jobb étrend között. A cukormentes rágót fogyasztók ugyanis egészségesebben táplálkoznak, mint azok, akik egyáltalán nem rágógumiznak.
  • A cukormentes rágógumit fogyasztóknál jól kimutathatóan csökkent a cukorbevitel és kevesebbet is nassoltak a főétkezések között. A rágógumizás emellett bizonyítottan pörgeti az anyagcserét is. Az étkezés előtti rágógumizás bizonyítottan csökkenti a kalóriadús ételek és a hozzáadott cukrok bevitelét, így javítja az általános étrendet.
  • Végül a fentiekkel összefüggésben a cukormentes rágógumi segíthet az egészségesebb életmódbeli szokások kialakításában.

A fogakat is védi.

Korábbi tanulmányok szerint a cukormentes rágógumi védi a fogzománcot, és jelentősen csökkenti a fogszuvasodás kockázatát. Ez azért fontos, mert a szájüregi betegségek számos súlyos krónikus betegséggel, köztük a cukorbetegséggel, a szív- és érrendszeri betegségekkel és az elhízással hozhatók összefüggésbe. Emellett a szájüreg rossz állapota olyan mentális problémákat okozhat, mint a depresszió vagy a szorongás.

További kutatásokra van szükség annak pontosabb megértéséhez, hogy a cukormentes rágógumi miért fejti ki ezeket a jótékony hatásokat. A friss eredmények mindenesetre fontos információkkal szolgálhatnak a dietetikusok és a nagyközönség számára is, vélik a publikáció szerzői.

Kapcsolódó írásaink