Egészség

A rák jelei az orron is megjelenhetnek

Bizonyos esetekben az arcon, az orron is megmutatkozhatnak a rák tünetei

Az emberek többsége úgy gondolja, hogy a rák mindig súlyos tünetekkel jelentkezik, esetleg komoly fájdalmakkal, amelyek egyértelművé teszik, hogy nagyobb probléma alakult ki – írja az elle.hu.

A rák jelei az orron is megjelenhetnek
Az orron lévő bőrelváltozások utalhatnak daganatos betegségek kezdetére (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

A valóságban viszont a daganatos betegségek kezdetben akár tünetmentesek is lehetnek, vagy éppen meglepő helyeken is okozhatnak tüneteket. Az olyan ráktípusok, mint pl. a melanóma, még nehezebben diagnosztizálhatók, hiszen a test bármely pontján kialakulhatnak.

A szakemberek nem véletlenül hangsúlyozzák a napvédelem fontosságát, ugyanis az olyan bőrfelületek, amelyek erős napsugárzásnak vannak kitéve, komoly sejtkárosodást szenvedhetnek, amely akár bőrrák kialakulásához is vezethet.

A rák jelei, amelyek az orron jelennek meg

Mivel az orrot nehezebb védeni, ráadásul a napfénynek is sokkal inkább ki van téve, mint például a fül, a bőrrák is könnyebben kialakulhat a test ezen pontján. A nem gyógyuló vagy visszatérő sebesedés mindenképpen kivizsgálást igényel.

Ezen kívül az alábbiak is gyanúra adhatnak okot:

  • rózsaszínű duzzanat (a kitágult erek okozhatják a bőrszín elváltozását)
  • fekete vagy barna foltok, amelyet az elhalt sejtek idéznek elő
  • fényes, áttetsző csomók
  • irritáció
  • fájdalom vagy érzékenység
  • egy korábbi anyajegy megváltozása

A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tünetek közül egyet, vagy akár többet is tapasztal, mielőbb kérjen egy teljeskörű kivizsgálást, mert csak ez deríthet fényt a tünetek valódi kiváltó okára.

Kapcsolódó írásaink