Egészség

Meghökkentő hasonlóságot tártak fel az öregedés és a skizofrénia között

A felfedezés hatására hatékonyan kezelhetik az öregedés és a skizofrénia hanyatlását

Az agysejtek két különböző típusában bekövetkező hasonló genetikai változások hozzájárulhatnak a skizofréniában és az öregedésben jelentkező kognitív károsodáshoz – írja az Origo.

Meghökkentő hasonlóságot tártak fel az öregedés és a skizofrénia között
Képünk illusztráció
Fotó: Hans Lucas via AFP/Nicolas Guyonnet

Amerikai kutatók több mint egymillió agysejtben vizsgálták a génexpressziót, amelyeket 191 donortól gyűjtöttek be. A skizofréniában szenvedőknél és az idősebb felnőtteknél meglepő módon az derült ki, hogy mind a neuronokban, mind az asztrocitáknak nevezett támogató sejtekben összehasonlíthatatlanul csökkent bizonyos gének expressziója.

A kutatók azt vizsgálják, hogy az egyes sejttípusok milyen géneket fejeznek ki önmagukban. Ezek szoros koordinációban állnak egymással, a kapcsolatok erőssége pedig döbbenetes.

A tudósok ezeket a szinkronizált változásokat szinaptikus neuron- és asztrocita programnak nevezték el. Ahogy fogalmaztak: most, hogy tudják ennek létezését, talán képesek lesznek olyan módszereket kidolgozni, amelyekkel megvédhetik a kognitív képességeket, és kezelhetik az öregedés és a skizofrénia hanyatlását.

Eredményeink arra utalnak, hogy ezek a skizofrénia és az öregedés közötti összefüggések közös sejtes és molekuláris változásokból erednek. Vizsgálataik során egy mesterséges intelligencia modellt fejlesztettek az egyes sejtek génaktivitásának elemzésére, amivel közelebbről is meg tudták vizsgálni agyunk természetes változásait.

A kutatók most azt vizsgálják, hogy a bipoláris zavar, a depresszió és más állapotok hasonló változásokkal járnak-e.

Kapcsolódó írásaink