Egészség

Az ibuprofen 5 veszélyes mellékhatása

A gyomorvérzéstől a termékenységi problémákig

Az ibuprofen-t fájdalomcsillapításra használják, és nem kell recept, ami azt jelenti, hogy elég könnyen beszerezhető - írta meg a The Sun.

Az ibuprofen 5 veszélyes mellékhatása
képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a fájdalomcsillapítónak súlyos - és néha halálos - mellékhatásai lehetnek, ha rendszeresen szedik.

A nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID), mint például az aszpirin, a naproxen vagy az ibuprofen, összefüggésbe hozhatók a gyomorfekély, a termékenység, a hallás és a szív- és érrendszeri problémák - és legutóbbi felfedezés szerint a vérrögök fokozott kockázatával is.

Az egészséges emberek számára, akiknek időről időre szükségük van egy kis fájdalomcsillapításra, semmi rossz nincs abban, ha bevesznek egy gyulladáscsökkentő gyógyszert, mondja Thorrun Govind tévés gyógyszerész a Sunnak.

"De ezeknek a gyógyszereknek a hosszú ideig történő szedése más komoly problémákat okozhat, ezért meg kell beszélni a kezelőorvossal".

1. Gyomorfekély
A jelek közé tartoznak:

- Égő vagy maró fájdalom a has (has) közepén.
- Emésztési zavarok
- Gyomorégés
- Rosszullét

A szakértők szerint az NSAID fájdalomcsillapítók szedése a gyomorfekély egyik leggyakoribb oka.

Ez azért van, mert csökkentik a szervezet azon képességét, hogy nyálkaréteget termeljen, amely megvédi a gyomornyálkahártyát a gyomorsavtól.

2. Termékenységi problémák
A kompenzált hipogonadizmus néven ismert tesztoszteronhiány tünetei közé tartoznak:

- Erekciós zavarok
- Alacsony libidó
- Csökkenő izomtömeg
- Fáradtság

Azok a férfiak, akik hónapokon keresztül ibuprofén adagokat szednek, nagyobb kockázatnak lehetnek kitéve a termékenységi problémák szempontjából.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban közzétett kutatás megállapította, hogy azok az egészséges fiatal férfiak, akik akár hat héten keresztül szedték a gyakori fájdalomcsillapítót, kevesebb férfi nemi hormont termeltek, ami egy olyan állapothoz vezetett, amely jellemzően csak idősebb férfiaknál és dohányosoknál fordul elő.

3. Hallási problémák
A halláscsökkenés jelei:

- Nehézségek mások tiszta hallásában és félreértés abban, amit mondanak, különösen zajos helyeken.
- Az emberek megkérése, hogy ismételjék meg magukat
- Zenehallgatás vagy tévénézés nagyobb hangerővel, mint amilyenre másoknak szüksége van.
- Nehézségek a telefonálásban
- Nehezen tud lépést tartani egy beszélgetéssel.
- Fáradtnak vagy stresszesnek érzi magát, mert koncentrálnia kell a hallás közbeni koncentrációra

Ha a halláskárosodással kapcsolatos kockázati tényezőkre gondol, a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók valószínűleg nincsenek köztük.

Az American Journal of Epidemiology című folyóiratban közzétett harvardi tanulmány azonban megállapította, hogy az ibuprofen gyakori szedése szerepet játszhat a probléma kialakulásában.

A vizsgálatban azok a nők, akik hetente legalább kétszer szedtek fájdalomcsillapítót, nagyobb valószínűséggel szenvedtek halláskárosodást, a gyakoribb használat pedig akár 24 százalékkal is növelte a kockázatot.

Az eredmények hasonlóak a férfiak halláskárosodásával foglalkozó tanulmányhoz, bár abban a tanulmányban az aszpirin szintén hozzájárult a kockázathoz.

4. Szívproblémák
A szívmegállás tünetei:

- Fáradtság
- Szédülés
- Légszomj
- Hányinger
- Mellkasi fájdalom
- Szívdobogás (gyors vagy lüktető szívverés)
- Eszméletvesztés

Egyes 2017-ben közzétett kutatások szerint a gyógyszer 31 százalékkal növelheti a szívmegállás kockázatát.

Szívmegállás akkor következik be, amikor valakinek a szíve - egy elektromos hibához hasonlóan - leállítja a vér pumpálását a testben.

Valaki, aki szívmegállást szenved, valószínűleg azonnal eszméletlenül esik össze, és nem mutat életjeleket, leáll a légzése.

5. Vérrög
A vérrög tünetei közé tartoznak:

- Lüktető vagy görcsös fájdalom, duzzanat, bőrpír és melegség a lábban vagy a karban.
- Hirtelen légszomj, éles mellkasi fájdalom (rosszabb lehet belégzéskor) és köhögés vagy vér felköhögése.

Az ibuprofent és hormonális fogamzásgátlót együtt szedő nőknél nagyobb a vérrögök kialakulásának kockázata.

A Koppenhágai Egyetem kutatói megállapították, hogy a hormonális fogamzásgátlás mellett szedett tabletták ötszörösére növelhetik a vénás trombózis, azaz a vérrög kialakulásának kockázatát.

Kapcsolódó írásaink