Egészség

Öt veszélyes paracetamol-mellékhatás a stroke-tól a szívrohamig

A népszerű fájdalomcsillapító túlzott használata a vérnyomást is megemelheti

Kutatások szerint a gyakori fájdalomcsillapító, a paracetamol túlzott használata növelheti az olyan súlyos egészségügyi állapotok kockázatát, mint a magas vérnyomás, a stroke és a szívbetegségek – írta meg a The Sun.

Öt veszélyes paracetamol-mellékhatás a stroke-tól a szívrohamig
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A paracetamolhoz hasonló fájdalomcsillapítók hosszú távú szedése számos kellemetlen mellékhatást okozhat, a veszélyes allergiás reakcióktól kezdve a máj- és vesekárosodásig.

A népszerű fájdalomcsillapító túlzott használata a vérnyomást is megemelheti, ami olyan egészségügyi események kockázatának teszi ki Önt, mint a szívroham vagy a stroke.

Íme a túl sok paracetamol szedésének öt mellékhatása, amit érdemes ismerni.

1. A vérnyomás emelkedése
A paracetamolt általában a fájdalomcsillapítók egy másik osztályának, a nem-szteroid gyulladáscsökkentőknek (NSAID) biztonságosabb alternatívájaként javasolják, amelyekről köztudott, hogy növelik a vérnyomást és a szívbetegségek kockázatát.

Az Edinburgh-i Egyetem 2022-ben végzett tanulmánya aggasztó összefüggést állapított meg a rendszeres paracetamol-használat és a megemelkedett vérnyomás között.

A vizsgálatban 110, korábban magas vérnyomással rendelkező betegnek írtak fel napi négyszer egy gramm paracetamolt – ezt az adagot gyakran krónikus fájdalmakkal küzdő betegeknek írják fel – vagy két héten át placebo-tablettát.

A Circulation című folyóiratban közzétett eredmények szerint a paracetamolt szedő résztvevők vérnyomása már e két hét alatt jelentősen megemelkedett.

2. Szívroham és stroke
Nem csak a magas vérnyomással élőknek kell óvakodniuk a paracetamol túl rendszeres szedésétől.

A nátriumot, a só egyik fő összetevőjét gyakran használják, hogy segítsék a gyógyszerek, például a paracetamol pezsgőfajtáinak vízben való feloldódását.

De minden egyes oldódó tabletta nagy mennyiségű nátriumot tartalmaz; ha valaki a maximális napi adag pezsgőtablettát venné be, akkor túllépné az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott 2 grammos maximális napi nátriumadagot.

A kínai Central South University kutatói megállapították, hogy a nátriumtartalmú paracetamol rendszeres szedése növelheti a szívroham, a stroke vagy a szívelégtelenség kockázatát.

Ez független volt attól, hogy magas volt-e a vérnyomásuk.

3. Allergiás reakció
Az NHS szerint a paracetamol nagyon ritkán okoz mellékhatásokat, ha megfelelő adagolásban szedjük.

Ritka esetekben azonban egyeseknél a tabletta bevétele után súlyos allergiás reakció, úgynevezett anafilaxia léphet fel.

Ha paracetamol bevétele után az alábbi tüneteket tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz:

Ajkai, szája, torka vagy nyelve hirtelen megduzzadnak.
Ön nagyon gyorsan lélegzik vagy nehezen kap levegőt – előfordulhat, hogy nagyon sípolóan zihál, vagy úgy érzi, mintha fuldokolna, vagy levegőért kapkodna.
A torka szorul, vagy nehezen tud nyelni.
Bőre, nyelve vagy ajkai kék, szürke vagy sápadt színűek – ha fekete vagy barna a bőre, ez könnyebben észrevehető a tenyerén vagy a talpán.
Hirtelen nagyon zavarodottá, álmossá vagy szédültté válik.
Kiütések jelentkeznek, amelyek duzzadtak, viszketnek vagy hólyagosak.
Valaki elájul, és nem lehet felébreszteni.

4. Máj- és vesekárosodás
A túl sok paracetamol szedése máj- és vesekárosodással is összefüggésbe hozható az NHS Inform szerint.

5. Vérképzőszervi rendellenességek
A paracetamol másik ritka mellékhatása a vérzavarok, például a trombocitopénia és a leukopénia, írja az NHS Inform.

A trombocitopénia azt jelenti, hogy alacsony a vérlemezkék szintje a vérben.

A vérlemezkék segítik a véralvadást, ezért a kevesebb vérlemezke megakadályozhatja a véralvadást egy sérülés után, és a vágásokból eredő elhúzódó vérzéshez vezethet.

A leukopénia olyan állapot, amikor a szervezetben nincs elég betegségekkel küzdő fehérvérsejt – úgynevezett leukociták – a vérben.

Kapcsolódó írásaink