Egészség

Hogyan ismerjük fel és előzzük meg a mikrostoke-ot?

A szakértő elmondta, mi mindenre érdemes figyelni

A mikrostroke, más néven átmeneti iszkémiás roham (TIA) az agy vérellátásának rövid ideig tartó megszakadása, amelynek tünetei gyorsan megszűnnek – mondta Jekatyerina Demjanovszkaja neurológus, írta a Pravda.ru.

Hogyan ismerjük fel és előzzük meg a mikrostoke-ot?
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/Science Photo Library/LDA/Peakstock

A szakértő szerint fontos odafigyelni az ilyen rohamokra, mivel ezek az agy vérellátásának teljes megszakadása által okozott súlyos stroke előjelei lehetnek.

Az artériák vérrögök vagy koleszterinplakkok miatti szűkülése átmeneti iszkémiás rohamhoz vezethet. A mikrostroke tünetei hasonlóak a hagyományos stroke-éhoz, de ebben az esetben átmeneti jellegűek.

A jellegzetes tünetek közé tartozik az arc vagy a test felének hirtelen elvesztett izomkontrollja, a karok vagy lábak gyengesége vagy zsibbadása, valamint a beszédzavarok. Fontos megjegyezni, hogy a mikrostroke tünetei hasonlíthatnak más betegségek, például migrén, epilepszia, cukorbetegség vagy mérgezés tüneteire.

Demjanovska azt tanácsolja, hogy egy ilyen roham után forduljunk orvoshoz, és lehetőleg hívjunk mentőt az állapot szakszerű felmérése érdekében.

Kapcsolódó írásaink