Egészség

A rák jelei az ajkakon is megjelenhetnek

Bárhol előfordulhat a felső vagy az alsó ajak mentén, de leggyakrabban az alsó szakaszon jelentkezik

A rosszindulatú szájüregi rákok 10-15 százaléka ajakrák. Ez a rendkívül veszélyes daganattípus nagyobb arányban fordul elő férfiaknál, és általában az alábbi tünetek hívják fel rá a figyelmet – írta meg a hazipatika.com.

A rák jelei az ajkakon is megjelenhetnek
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A bőrön megjelenő, akár apróbb elváltozások nem csupán esztétikai problémát jelenthetnek, de bizonyos esetben súlyos betegségekre is felhívhatják a figyelmet. Nem kivétel ezalól a száj sem, melynek környékén, pontosabban az ajkakon megjelenhetnek komoly betegségre utaló jelek. Egy pirosas, fényes dudor, vagy egy seb az ajkak szélén az ajakrák egyik tünete is lehet.

A Mayo Clinic cikkében összefoglalta a betegséggel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A daganatok közül főként bazalióma (bazálsejtes karcinóma) és spinalióma (laphámsejtes daganat) alakulhat ki ajkakon. Előbbi megjelenésére jellemző a pirosas, rózsaszínes, fényes dudor, heg, míg a laphámsejtes karcinóma kiemelkedő, pörkös, nem gyógyuló seb formájában jelentkezik. Bárhol előfordulhat a felső vagy az alsó ajak mentén, de leggyakrabban az alsó szakaszon jelentkezik. Többnyire az 50 és 70 év közöttiek megbetegedése, de ritka esetben fiatalabb korban is jelentkezhet. Statisztikák szerint a férfiakon körülbelül ötször gyakrabban fordul elő, mint a nőkön.

Figyeljünk az ajkak körüli jelekre

A többi között az alábbi tünetek hívhatják fel rá a figyelmet:

  • nem múló duzzanat az ajkakon, fehér elszíneződéssel;
  • száj körül érzett fájdalom, bizsergés vagy zsibbadás;
  • be nem gyógyuló seb az ajkakon.

A betegség hátterében számos ok húzódhat, melyek együttesen fejtik ki negatív hatásukat egészségünkre. Az ajakrák nagy arányban érinti a dohányosokat: a cigarettázóknál is nagyobb veszélyben vannak azok, akik rendszeresen pipáznak vagy szivaroznak. A bőrrákhoz hasonlóan a napfénynek való túlzott kitettség szintén növelheti az ajkakon kialakuló daganatok veszélyét. Sok esetben a genetikai háttér is hozzájárulhat a rák kifejlődéséhez.

Kapcsolódó írásaink