Egészség

Tizenkét magas szénhidráttartalmú étel, amely hihetetlenül egészséges

A szénhidrátok rossz hírnévre tettek szert

Az emberek gyakran társítják a szénhidrátokat a súlygyarapodással, a 2-es típusú cukorbetegséggel és számos más egészségügyi állapottal - írja a healthline.com.

Tizenkét magas szénhidráttartalmú étel, amely hihetetlenül egészséges
Fotó: NorthFoto

Igen, igaz, hogy a magas cukortartalmú feldolgozott élelmiszerekből és a finomított gabonafélékből általában hiányoznak a fontos vitaminok és ásványi anyagok. Azonban sok tápanyagban gazdag, rostban gazdag élelmiszer valójában nagyon is jót tesz Önnek.

Bár az alacsony szénhidráttartalmú étrend egyesek számára előnyös lehet, nincs ok arra, hogy teljesen elkerüljük a magas szénhidráttartalmú ételeket.

Íme 12 magas szénhidráttartalmú étel, amelyek hihetetlenül egészségesek.

1. Quinoa: A quinoa egy tápláló mag, amely hihetetlenül népszerűvé vált az egészségtudatos fogyasztók körében.

Az álgabonák közé sorolják, ami egy olyan mag, amelyet úgy készítenek el és fogyasztanak, mint egy gabonát.

A főtt quinoa 70% szénhidrátot tartalmaz, így magas szénhidráttartalmú élelmiszer. Ugyanakkor jó fehérje- és rostforrás is.

A quinoa számos ásványi anyagban és növényi vegyületben gazdag, és számos egészségügyi előnnyel hozzák összefüggésbe, többek között a vércukorszint jobb szabályozásával és a szív egészségével (2Trusted Source, 3Trusted Source).

Emellett nem tartalmaz glutént, ami a gluténmentes diétát tartók számára a búza népszerű alternatívájává teszi.

A quinoa emellett nagyon laktató is, mivel viszonylag magas a rost- és fehérjetartalma. Emiatt elősegítheti az egészséges testsúlyszabályozást és a bélrendszer egészségét.

2. Zab: A zab hihetetlenül egészséges teljes kiőrlésű gabona, és számos vitamin, ásványi anyag és antioxidáns nagyszerű forrása.

A nyers zab 70% szénhidrátot tartalmaz. Egy 1 csésze (81 grammos) adag 54 gramm szénhidrátot tartalmaz, ebből 8 gramm rostot. Különösen magas a zab béta-glükán nevű különleges rosttípusa (6Trusted Source, 7Trusted Source).

A zab viszonylag jó fehérjeforrás is, és több fehérjét tartalmaz, mint a legtöbb gabona (8Trusted Source).

Kutatások szerint a zab fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy csökkenti a koleszterinszintet.

A zab fogyasztása csökkentheti a vércukorszintet is, különösen a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél.

Ezenkívül a zab nagyon laktató, ami segíthet az egészséges testsúlyszabályozásban.

3. Hajdina: A quinoához hasonlóan a hajdina is pszeudogabonának számít. Neve ellenére a hajdina nem rokon a búzával, és nem tartalmaz glutént.

A nyers hajdina 75 gramm szénhidrátot tartalmaz, míg a főtt hajdinaliszt körülbelül 19,9 gramm szénhidrátot tartalmaz 100 grammos adagonként.

A hajdina nagyon tápláló, fehérjét és rostot is tartalmaz. Több ásványi anyagot és antioxidánst is tartalmaz, mint sok más gabona.

Emellett az embereken és állatokon végzett vizsgálatok szerint különösen jótékony hatással lehet a szív egészségére és a vércukorszint szabályozására.

4. Banán: A banán népszerű gyümölcs, amit az emberek sokféle receptben szeretnek felhasználni.

Egy nagy banán (136 gramm) körülbelül 31 gramm szénhidrátot tartalmaz, keményítő vagy cukor formájában.

A banán káliumban, B6- és C-vitaminban is gazdag, és számos jótékony növényi vegyületet tartalmaz.

Magas káliumtartalmának köszönhetően a banán segíthet a vérnyomás csökkentésében és a szív egészségének javításában.

Az éretlen, zöld banánban magasabb a keményítőtartalom. Ez a banán érésével természetes cukorrá alakul át, és közben sárgává színeződik. Így inkább több keményítőhöz és kevesebb cukorhoz jutsz, ha kevésbé érett állapotban fogyasztod a banánt.

Az éretlen és kevésbé érett banánok is megfelelő mennyiségű rezisztens keményítőt és pektint tartalmaznak, amelyek mindkettő támogatja az emésztés egészségét, és üzemanyagot biztosítanak a bélrendszeredben lévő jótékony baktériumok számára (23Trusted Source, 24Trusted Source).

5. Édesburgonya: Az édesburgonya egy ízletes, tápláló gumó vagy gyökérzöldség.

Egy fél csésze (100 gramm) pürésített, főtt édesburgonya héjával együtt körülbelül 20,7 gramm szénhidrátot tartalmaz, ami keményítőből, cukorból és rostokból áll.

Az édesburgonya emellett gazdag A-vitamin-, C-vitamin- és káliumforrás.

Mi több, tele van antioxidánsokkal, amelyek olyan vegyületek, amelyek segítenek semlegesíteni a sejtjeidben lévő káros szabad gyököket, hogy megvédjenek a krónikus betegségekkel szemben.

6. Cékla: A cékla egy lila gyökérzöldség, amelyet az emberek néha céklának neveznek.

Bár összességében nem számít magas szénhidráttartalmúnak, egy nem keményítőtartalmú zöldséghez képest sokat tartalmaz. A nyers és a főtt cékla 100 grammonként körülbelül 10 gramm szénhidrátot tartalmaz, főként cukorból és rostból.

Emellett tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, valamint erős antioxidánsokkal és növényi vegyületekkel.

A céklában magas a szervetlen nitrátok tartalma is, amelyek a szervezetben nitrogén-oxiddá alakulnak át. A nitrogén-oxid csökkenti a vérnyomást, és számos betegség kockázatát csökkentheti (31Trusted Source, 32Trusted Source).

A céklalé szintén nagyon magas nitráttartalmú, és a sportolók néha a fizikai teljesítményük fokozására használják.

Ez azért van, mert a nitrogén-oxid ellazítja az ereket, így az oxigén hatékonyabban áramlik a testmozgás során.

7. Narancsok: A narancs a citrusfélék egyik népszerű fajtája.

Főleg vízből állnak, és 100 grammonként körülbelül 15,5 gramm szénhidrátot tartalmaznak. A narancs jó rostforrás is (36Trusted Source).

A narancs különösen gazdag C-vitaminban, káliumban és néhány B-vitaminban. Ezenkívül citromsavat, valamint számos erős növényi vegyületet és antioxidánst tartalmaznak.

A narancsfogyasztás javíthatja a szív egészségét és segíthet megelőzni a vesekövet. Emellett fokozhatják a vas felszívódását más ételekből, amelyeket megeszünk, ami segíthet megvédeni a vashiányos vérszegénységtől.

8. Áfonya: Az áfonyát gazdag antioxidáns-tartalma miatt gyakran szuperélelmiszerként forgalmazzák.

Leginkább vízből, valamint 100 grammonként körülbelül 14,5 gramm szénhidrátból állnak.

Az áfonya emellett nagy mennyiségben tartalmaz számos vitamint és ásványi anyagot, többek között C-vitamint, K-vitamint és mangánt (42Trusted Source).

Tanulmányok kimutatták, hogy az áfonya jó forrása az antioxidáns vegyületeknek, amelyek segíthetnek megvédeni a szervezetet a káros szabad gyökökkel szemben. Tanulmányok szerint az áfonya fogyasztása még a memóriát is javíthatja az idősebb felnőtteknél.

9. Grapefruit: A grapefruit egy citrusféle, amelynek édes, savanyú és keserű íze van.

Körülbelül 8% szénhidrátot tartalmaz, és számos vitaminban, ásványi anyagban és antioxidánsban gazdag.

Továbbá más kutatások szerint a grapefruitban található bizonyos vegyületek segíthetnek a vesekő megelőzésében, a koleszterinszint csökkentésében, sőt, potenciálisan még a rákos sejtek növekedését és terjedését is lassíthatják.

A tudósoknak azonban még több tanulmányt kell végezniük a grapefruit emberekre gyakorolt hatásairól.

10. Alma: Az alma jól ismert édes, fanyar ízéről és ropogós textúrájáról.

Sokféle színben, méretben és ízben kapható, és általában 100 grammonként körülbelül 14-16 gramm szénhidrátot tartalmaznak.

Az alma számos vitaminnal és ásványi anyaggal is büszkélkedhet, de általában csak kis mennyiségben. Ugyanakkor jó C-vitamin-, antioxidáns- és rostforrás.

Az alma számos egészségügyi előnnyel is járhat, többek között a vércukorszint jobb szabályozásával és a szív egészségével (56Trusted Source, 57Trusted Source).

Korai kutatások szerint az alma étrendbe való beillesztése még bizonyos ráktípusok kockázatának csökkenésével is összefüggésbe hozható. További kutatásokra van azonban szükség (58Trusted Source, 59Trusted Source).

11. Bab: A vesebab a hüvelyesek családjába tartozik, és a közönséges bab egyik változata.

A főtt vesebab 100 grammonként körülbelül 21,5 gramm szénhidrátot tartalmaz keményítő és rost formájában. Ez a hüvelyes növény emellett magas fehérjetartalmú.

A vesebab számos vitamin, ásványi anyag és növényi vegyület jó forrása. Antioxidáns vegyületekben, köztük antociánokban és izoflavonokban is gazdag.

Számos egészségügyi előnyük közé tartozik a jobb vércukorszint-szabályozás és a vastagbélrák kockázatának csökkentése (64Trusted Source, 65Trusted Source).

12. Csicseriborsó: A garbanzóbabként is ismert csicseriborsó a hüvelyesek családjába tartozik.

A főtt csicseriborsó 100 grammos adagonként 27,4 gramm szénhidrátot tartalmaz, közel 8 gramm rosttal együtt. Emellett jó növényi fehérjeforrás is.

A csicseriborsó számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, köztük vasat, foszfort és B-vitaminokat.

A csicseriborsót nemcsak a szív és az emésztőrendszer egészségének javulásával hozták összefüggésbe, de egyes kémcsöves vizsgálatok szerint bizonyos ráktípusok ellen is védelmet nyújthat. További, embereken végzett kutatásokra van azonban szükség.

A lényeg: Mítosz, hogy minden szénhidrát egészségtelen. Valójában a legegészségesebb élelmiszerek közül soknak magas a szénhidráttartalma.

Ennek ellenére nem szabad nagy mennyiségben szénhidrátot fogyasztani, ha alacsony szénhidráttartalmú diétát folytatsz. Ráadásul a finomított szénhidrátok, mint például a fehér kenyér és a tészta, nagy mennyiségben egészségtelenek lehetnek.

Azonban ezeket a tápláló, finom szénhidrátokat egy egészséges, teljes értékű étrend részeként is élvezheti.

Kapcsolódó írásaink