Egészség

A rák egyik jele így jelentkezhet evés közben

Sokan figyelmen kívül hagyják

Esetenként a rák akár az étkezések során is tüneteket okozhat – írja az elle.hu.

A rák egyik jele így jelentkezhet evés közben
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A szakemberek több mint 200 különböző daganattípust különböztetnek meg, és a rák tünetei is nagyon szerteágazóak lehetnek.

Sajnos még mindig gyakran előfordul, hogy nehezen derül fény a betegségre, és bár az esetek egy részében a betegség kezdeti fázisában valóban nincsenek egyértelmű jelek, de gyakrabban okoz problémát az, hogy maguk a páciensek is veszélytelennek érzik a tapasztalt tüneteket.

Olykor az étkezések során is felmerülhetnek olyan kellemetlenségek, amelyek daganatos betegségre utalhatnak, ezeket pedig nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A rák tünetei evés közben is jelentkezhetnek.

A betegség korai diagnosztizálása nagyban befolyásolhatja a kezelés sikerességét, ezért nagyon fontos, hogy a páciensek tisztában legyenek azzal, mire érdemes figyelniük.

Az alábbi tünetek az étkezéssel kapcsolatban merülhetnek fel:

  • étvágytalanság, vagy túl gyorsan jelentkező jóllakottságérzet
  • nyelési vagy rágási nehézség, illetve gombócérzet a torokban
  • két hétnél tovább fennálló emésztési zavar, gyomorégés vagy hasfájás

A fentieket számos egyéb kórállapot is előidézheti, de a szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy aki ezek közül egyet, vagy akár többet is tapasztal, annak érdemes mielőbb egy teljeskörű kivizsgálást kérnie. Csak szakorvosi segítséggel derülhet fény a tünetek valódi kiváltó okára.

Kapcsolódó írásaink