Egészség

Miért nem voltak ételallergiások a nagyszüleink?

A táplálkozás hatással van testünk minden sejtjére

A nagyszülők, dédszülők még hírből sem ismerték az ételallergiát. Az azóta felnövő nemzedékeknél egyre nagyobb számban jelentkezik, és mára szinte népbetegséggé vált ez a rendellenesség. Mi volt más 100–150 éve, és mi változott, ami ennyire érzékennyé tette az embereket az elfogyasztott ételekkel kapcsolatban?

Miért nem voltak ételallergiások a nagyszüleink?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

1. Valódi, szezonális ételeket fogyasztottak. Az ételek gazdaságokból kis piacokról vagy őstermelőktől érkeztek. Ebben az időben az élelmiszer-tartósítószerek nem voltak még széles körben elterjedve, az ételek természetes frissességüket őrizték. Amelyik megromlott, azt egyszerűen kidobták. Ez azonban ritkán fordult elő, mert igyekeztek mindent hasznosítani.

2. Nem diétáztak, és nem bántak szigorúan a testükkel és az anyagcseréjükkel. Akkor és azt ették, ami abban a szezonban termett, és nem azt, amit a reklámok sugalltak nekik.

3. Az ételt otthon főzték meg hagyományos elkészítési módszereket használva. Feldolgozott étel vásárlására nem volt lehetőség,

4. Nem ettek génmódosított ételeket, élelmiszer-adalékanyagokat, stabilizátorokat és dúsító anyagokat. Az ételeket még nem kezelték adalékanyagokkal, antibiotikumokkal és hormonokkal, amelyek segítenek megőrizni az eltarthatóságukat a fogyasztók egészségének kárára.

5. Megették az egész állatot, amibe beletartoztak az ásványi anyagokban gazdag csontlevesek és a belsőségek.

6. Az egészségüket a természetben talált dolgokkal igyekeztek megvédeni. Ez a tudás a tapasztalatokon alapult, és nemzedékről nemzedékre szállt. Az ételük volt az orvosság, függetlenül attól, hogy ezt felismerték, vagy sem.

7. A gyerekek nem tápszert kaptak, hanem anyatejet.

8. Sok időt töltöttek a szabadban. Sokan dolgoztak a mezőgazdaságban. A gyerekek nem a szobában ültek, hanem kint kerékpároztak, hintáztak, fogócskáztak.

A táplálkozás hatással van testünk minden sejtjére. Sejtjeink egészsége a táplálkozástól és az életmódtól függ. A sejtek szöveteket hoznak létre, a szövetek pedig szerveket, melyekből egész szervrendszerek épülnek fel. Ha a táplálkozás nem megfelelő, akkor minden sejt, minden szövet és szerv sérülést szenved, így egyre nagyobb a valószínűsége, hogy bizonyos élelmiszerek érzékenységet, allergiát váltanak ki.

Jó lenne figyelembe venni ezeket a tényeket, és alakítani azokon a szokásainkon, amelyek kényelmesek ugyan, de nagy árat fizetünk érte: az egészségünket!

Kapcsolódó írásaink