Egészség

Kiderült, hogyan befolyásolja a testsúly a rákbetegség kialakulását

A testsúly és a rákbetegség közötti összefüggéseket vizsgálták

A rákbetegséggel kapcsolatban fontos dologra jöttek rá a kutatók. Egy új tanulmány szerint a túlsúlyos embereknél 73 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki olyan állapot, amely gyógyíthatatlan vérrákhoz vezethet. A monoklonális gammopátia oka az abnormális plazmasejtek. Kezelésre nincs szükség, de átalakulhat rosszindulatú elváltozásba, például myeloma multiplexbe vagy plazmasejtes leukémiába – írja az elle.hu.

Kiderült, hogyan befolyásolja a testsúly a rákbetegség kialakulását
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A mielóma multiplex a plazmasejtek rosszindulatú daganatos megbetegedése. A betegségnél támadás éri azokat a fehérvérsejteket, amelyek antitesteket termelnek, és erősítik az immunrendszert, valamint küzdenek a fertőzések ellen. A mielóma multiplexnek sokszor nincsenek olyan erős tünetei, ezért sokan nincsenek tisztában azzal, hogy betegek.

Bár jelentős előrelépések történtek a myeloma multiplex terápiájában, ez továbbra is gyógyíthatatlan betegség, amelyet gyakran azután diagnosztizálnak, hogy a betegek már elszenvedték a végszervkárosodást – mondta dr. David Lee, a Massachusetts General Hospital munkatársa.

A tanulmányban 2628 olyan személyt vizsgáltak az Egyesült Államokból, akiknél 2019 és 2022 között fokozott volt a myeloma multiplex kialakulásának kockázata. A Blood Advances folyóiratban megjelent tanulmány szerint a csapat azt találta, hogy az elhízás 73 százalékkal nagyobb eséllyel jár monoklonális gammopátiával, mint a normál testsúlyú embereknél. Szintén kiderült az is, hogy azoknál, akik erős dohányzásról és rövid alvásról számoltak be, nagyobb valószínűséggel volt kimutatható monoklonális gammopátia szint. Azonban a nagyon aktív egyének – akik legalább napi 45-60 percet futnak vagy kocognak jobb eredményeket kaptak. A kutatók azt remélik, hogy a BMI-nél hatékonyabb módszereket fedezhetnek fel az elhízás mérésére, és további vizsgálják a testsúly és a rákbetegség közötti összefüggéseket.

Kapcsolódó írásaink