Egészség

Tényleg segíthet a savanyú cukorka pánikroham esetén?

A pánikrohamok kezelésére nincs egy mindenki számára érvényes módszer

A közösségi médiában most egyre többen javasolják a savanyú cukorkákat, ami az íze miatt el tudja terelni az ember figyelmét a rohamról. De vajon van ennek tudományos alapja? – írja a hazipatika.hu.

Tényleg segíthet a savanyú cukorka pánikroham esetén?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Egyre több TikTok-videóban említik meg a savanyú cukrot mint a pánikrohamok hatásos kezelési módját – írja az EveryDayHealth.com.

Jason Singh doktor szerint van is alapja az elképzelésnek: a savanyú íz ugyanis eltereli a figyelmünket a pánikrohamról. Az ízlelőbimbókat leköti ez a lehengerlő íz, az érzékszervi élmény pedig megzavarja a szorongás érzését – magyarázza videójában.

„A pánikrohamot nem lehet megelőzni. De sok mindent megtehet az ember, amikor megérzi a közeledtét, és megfelelő kezeléssel kordában tarthatja" – mondta Philip Muskin pszichiáter a portálnak.

Muskin szerint a pánikrohamok kezelésében a meditáció és a légzőgyakorlatok kombinációja, valamint a kognitív viselkedésterápia (CBT) segíthet. Egyeseknél antidepresszánsok csökkentik a pánikrohamok gyakoriságát és súlyosságát.

Muskin ugyanakkor felhívja rá a figyelmet, hogy nincs egyértelmű tudományos bizonyíték arra, hogy a savanyú cukorkák valóban segítenek. Az sem világos, hogy konkrét változásokat okoznak-e a szervezetben vagy az agyban, vagy megszakítják azokat a folyamatokat, amelyek eleve pánikrohamhoz vezetnek.

„Valószínűleg a savanyúság okozta sokk miatt egy percre elterelődik az ember figyelme a pánikrohamtól. De attól még a roham nem ér véget" – magyarázza. Szerinte sokan össze is keverik a pánikrohamot a szorongásos rohammal. „Ha valamilyen konkrét dolog miatt stresszelsz, például mert lesz egy találkozód a főnököddel, és attól tartasz, hogy ki fog rúgni, akkor az egy szorongásos roham, nem pedig pánikroham, ami látszólag ok nélkül történik."

A szakértők egyet értenek abban, hogy nincs általános, mindenkire vonatkozó recept arra vonatkozólag, hogyan lehet megelőzni a pánikrohamokat. Némi savanyú cukorka ugyanakkor nem árthat ilyen esetben, de nem szabad pusztán csak erre hagyatkozniuk azoknak, akiket gyakran gyötörnek szorongásos vagy pánikrohamok.

Kapcsolódó írásaink

Mire jó az aloé?

ĀA liliomfélék családjának képviselőit, az aloéfajokat sokan ismerik, de gyakran tévesen használják