Egészség

A dohányzás így károsítja a hasnyálmirigyet

Visszafordíthatatlan károsodás

Magyar kutatók igazolták először, hogyan járul hozzá a dohányfüst a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásához – írja a hazipatika.com.

A dohányzás így károsítja a hasnyálmirigyet
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Sven Hoppe

Évente több ezer embert érint krónikus hasnyálmirigy-gyulladás Magyarországon. Hatására a szervben ciszták, meszesedések, zsugorodás alakulhat ki, a hasnyálmirigy-vezetékek, az epeúti vezeték beszűkülhet, cukorbetegség és hasnyálmirigyrák alakulhat ki. Az alkoholfogyasztás mellett a dohányzás is fontos szerepet játszik kialakulásában – mára a dohányzást az egyik legfontosabb kockázati tényezőként tartják számon.

Mint az a Semmelweis Egyetem hétfői közleményében olvasható, a dohányzás és a betegség közötti összefüggés pontosabb feltárásához a Semmelweis Egyetem és a Szegedi, valamint a Pécsi Tudományegyetem kutatói egy fehérje, a cisztás fibrózis transzmembrán konduktancia regulátor (CFTR) működését vizsgálták, mivel ennek aktivitása a hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő betegeknél megváltozik.

A CFTR egy fehérje, amely a só és víz egyensúlyának fenntartásáért felel a szervezet több részén, például a hasnyálmirigyben is. Ha nem működik megfelelően, az egyensúly felborul, a klorid (a só egyik alkotóeleme) nem tud kijutni a sejtből, enélkül pedig a víz nem tudja hidratálni a sejtfelületet. A sejteket beborító nyák sűrűvé és ragacsossá válik, végül elzárhatja a hasnyálmirigy-vezetéket.

A CFTR működésének értékeléséhez a kutatók egészséges és krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő betegek (dohányzók és nem dohányzók) verejtékének kloridtartalmát vizsgálták. Mind az egészséges, mind a beteg dohányosok izzadtságmintáiban magasabb volt a kloridkoncentráció a nemdohányzókéhoz képest, ami a dohányzás hatására lecsökkent CFTR-működésre utal. A dohányosok hasnyálmirigy-szövetében a betegség jelenlététől függetlenül alacsonyabb volt a CFTR aktivitása, mint a nemdohányzóknál. Emellett mérték a vérben található nehézfémeket és a szövetek kadmiumkoncentrációját is. A dohányosok vérének kadmium- és higanytartalma, a hasnyálmirigy-szövet kadmiumszintje szintén emelkedett értékeket mutatott a nem dohányzó résztvevőkkel összevetve.

Kapcsolódó írásaink