Egészség

Minden pillanat számít a húsevőbaktérium-fertőzés esetén

Elhunyt egy 33 éves ózdi családapa

Ózd hivatalos honlapján a hét végén még irányított véradásra kérték a lakosokat, de a 33 éves ózdi családapa nem élte túl a húsevő baktérium fertőzést.

Minden pillanat számít a húsevőbaktérium-fertőzés esetén
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

December végén kezdődött a betegsége a 33 éves ózdi családapának. Molnár Rolandot az utolsó napokban gépek tartották életben. Az RTL információi szerint vasárnap délután elhunyt.

A húsevő baktérium nagyon veszélyes betegség.

A nekrotizáló fasciitis ritka bakteriális fertőzés, amely rendkívül gyorsan terjed, és gyakran halált is okoz. A nekrotizáló kifejezés a szövetek elhalására utal, a fasciitis, pedig a fascia (a bőr alatti kötőszövet, amely az izmokat, idegeket, zsírt és ereket veszi körül) gyulladásának latin neve.

A nekrotizáló fasciitist húsevő betegségnek is szokták nevezni, mivel a szövetek rendkívül gyorsan elpusztulnak.

A fertőzés gyakran nagyon gyorsan terjed, a tünetek hamar kialakulnak.

A nekrotizáló fasciitis korai tünetei általában a vörös-lilás, meleg vagy duzzadt bőrfelület, mely gyorsan tovább terjed; súlyos fájdalom, ami az érintett bőrterületen kívül is megjelenhet; valamint a láz. Később olyan tünetek léphetnek fel, mint a fekélyek, hólyagok vagy fekete foltok a bőrön, a a bőr színének megváltozása, a genny vagy váladék szivárgása a fertőzött területről, a szédülés, a fáradtság, a zavartság, az eszméletvesztés, a magas pulzusszám, a hasmenés és a hányinger.

Sokféle baktérium vezethet a nekrotizáló fasciitisnek nevezett „húsevő betegséghez”, azonban a kutatások szerint az A-csoportú Streptococcusok a betegség leggyakoribb okozói. A vízben élő baktériumok – köztük a Vibrio vulnificus – szintén okozhatnak nekrotizáló fasciitist.

A Streptococcus baktériumok leggyakrabban a bőr sérülésein keresztül jutnak be a szervezetbe.

Fertőzésre hajlamosíthatnak a vágások és horzsolások, az égési sérülések, a rovarcsípések, a szúrt sebek, a sebészeti metszések és a tompa trauma is.

Sok fertőzés a korai szakaszában hasonlít a nekrotizáló fasciitishez, ami megnehezítheti a diagnózist. A sérülés vizsgálata mellett az orvosok biopsziával, vérvizsgálattal és a sérült terület képalkotó vizsgálatával tudják beazonosítani.

Fontos, hogy a kezelést a lehető leghamarabb megkezdjék, ezért az orvosok nem várhatják meg a vizsgálati eredményeket, ha úgy gondolják, hogy a betegnek nekrotizáló fasciitise lehet.

Súlyos esetekben a betegnek vérátömlesztésre lehet szüksége. A fertőzésnek nagyon súlyos következményei lehetnek, a betegek közül akár minden ötödik is belehalhat a fertőzésbe.

Nekrotizáló fasciitis esetén gyakoriak a súlyos szövődmények, mint a szepszis, a sok, a szervi elégtelenség. A végtagok elvesztése vagy a fertőzött szövet – sebészi eltávolítása miatti – súlyos hegesedése élethosszig tartó szövődményekhez is vezethet.

A betegség kezdetén antibiotikummal kezelhető, ha időben felismerik.

Kapcsolódó írásaink