Egészség

Új év, új én: tippek a séftől és a gyógytornásztól az életmódváltáshoz

Az új év beköszöntével elindul a fogadalmi hullám, sokan döntenek úgy, hogy radikális változást szeretnének elérni, és 2024-ben az egészség lesz fókuszban az életükben. Ám jobb, ha az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás nem csupán a fogadalom része, hanem inkább átgondolt életmódváltás, amely hozzájárul fizikai és mentális jólétünkhöz.

Új év, új én: tippek a séftől és a gyógytornásztól az életmódváltáshoz
Képünk illusztráció
Fotó: MH archív/Bodnár Patrícia

Az elmúlt év sokakat arra sarkallt, hogy megvizsgálják életvitelüket, és rájöjjenek: az egészséghez és a fittséghez szükséges szemléletet érdemes beépíteni a mindennapjaikba. Bai Tamás, a bükfürdői Greenfield Hotel séfje, illetve Csizmazia Kitti, a hotel gyógytornásza ad pár hasznos tanácsot, amelyek segítségével bátran belevághatunk új életvitelünk megtervezésébe.

Az egészséges táplálkozás és az ínycsiklandó fogások egyáltalán nem zárják ki egymást. Épp ellenkezőleg, egy kis kreativitással és a megfelelő alapanyagokkal hétköznapi ételeink is igazi gasztroélménnyé válhatnak, miközben hozzájárulnak egészségünkhöz.

Tegyük színessé a tányérunkat!

Az étkezés során törekedjen a színes ételválasztásra. Minél több színű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, annál változatosabb lesz a tápanyagbevitelünk és az ételeink ízvilága is. Az élénk színek és a finom ízek együtt teszik különlegessé a fogásokat, így az evés igazi kulináris utazássá válhat.

Fűszerezzünk tudatosan!

Kerüljük a túlzott só- és cukorfelhasználást, fűszerezzük az ételeket friss fűszernövényekkel, amelyek nem csupán ízletessé teszik azokat, de az egészséget is támogatják. A kurkuma például gyulladáscsökkentő hatással bír, míg a petrezselyem és a koriander vitaminokban és antioxidánsokban gazdag.

Találjunk ki egyedi kihívásokat!

A Greenfield séfje azt javasolja, hogy gondolja ki saját mini kihívásait a konyhában, például minden héten próbáljon ki egy új receptet, alapanyagot vagy ételkombinációt. Ez fokozza a főzés izgalmát és kreativitását, ráadásul konyhai készségeit is fejleszti.

Figyeljünk a szezonalitásra!

Alkalmazzon szezonális alapanyagokat. Azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyeknek éppen szezonjuk van, nemcsak frissek és ízletesek, hanem tápanyagokban is gazdagok.

A sport amellett, hogy fizikai megterhelés, egy kihívás is, amely szórakoztató és motiváló lehet. Edzésprogramja személyre szabása segít megtalálni az életmódváltáshoz és az önhöz leginkább passzoló, izgalmas mozgásformát.

Variáljuk az edzésformákat!

A változatos edzésprogram hatékonyabbá és izgalmasabbá teszi a mozgást. A Greenfield gyógytornásza úgy véli, ha bevesz a rutinjába például otthoni köredzéseket, kültéri gyakorlatokat és csoportos edzőtermi órákat is, akkor biztosan nem fogja elunni magát, kitart majd a kezdeti lelkesedése. Az egyhangúság megtörése új lendülettel töltheti fel mindennapjait.

Osszuk be az időnket tudatosan!

Az időhatékony edzésre való törekvés segít abban, hogy még a legzsúfoltabb napokba is beleférjen a testmozgás. A rövid, de intenzív edzések is lehetnek hatékonyak, a mozgásra pedig még véletlenül sem fog terhet jelentő, időrabló tevékenységként gondolni, hiszen a 20–25 perces edzéseket könnyen beilleszthet napi rutinjába.

Lépjünk ki a komfortzónánkból!

Próbáljon ki olyan mozgásformákat, amelyekre korábban nem is gondolt volna. Egy eddig ismeretlen sportág nemcsak új kihívásokat jelent, hanem a testet és a lelket is felrázza. Legyen szó új táncstílusról, harcművészetről vagy akár sziklamászásról, az új mozgásformák szélesítik látásmódját és erősítik a testét.

Keressünk edzőpartnert!

Hozzon létre edzőcsoportokat barátaival vagy munkatársaival. A közös mozgás motiváló, szórakoztató és közösségépítő. Az együtt eltöltött idő nemcsak fizikálisan erősít, hanem a kapcsolatainkat is szilárdabbá teszi.

Kapcsolódó írásaink