Egészség

A természet erejével a vírusok ellen

Vírusfertőzéseknél az antibiotikumok nemhogy hatástalanok, de jelentős kárt is tudnak okozni

A téli időszak köztudottan kedvez a felső légúti megbetegedéseket kiváltó kórokozóknak. Ebben az időszakban ráadásul nemcsak az idősebb korosztály, de a fiatalok is fokozott veszélynek vannak kitéve. Ha el szeretnénk kerülni a betegeskedést, elsősorban az immunrendszerünk erősítésére kell fókuszálnunk, ezt pedig teljesen természetes módon, gyógynövényekkel is megtehetjük – írta meg a Ridikül.

A természet erejével a vírusok ellen
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A tél időszakban sokféle megbetegedésnek vagyunk kitéve: megfázás, influenza vagy más vírusos, illetve bakteriális eredetű felső légúti fertőzések is támadhatnak, amelyek ráadásul ilyenkor rohamosan terjednek. Az iskola, a munkahely, a bevásárlóközpontok, a boltok és különböző szórakoztatóegységek látogatása sok veszélyt rejthet, a kórokozók is több ideig vannak jelen velünk együtt egy légtérben. A gyengült immunrendszert pedig még inkább fertőzik, sokféle kellemetlen panaszt okozva.

„Pusztán a tünetek alapján elég nehéz megkülönböztetni egy bakteriális fertőzést egy vírusostól, hiszen a kezdeti jelek nagyon hasonlóak lehetnek. Ilyen az orrfolyás, tüsszögés, torokfájás, amelyeket valószínűleg már mindenki megtapasztalt élete során. Már a betegség kezdeti fázisában célszerű kezelni a tüneteket, és nagyon fontos, hogy csökkentsük a fertőzések terjedésének kockázatát” – fejtette ki dr. Szabó Linda gyógyszerész.

Vírusfertőzéseknél – amilyen az influenza is – az antibiotikumok nemhogy hatástalanok, de jelentős kárt is tudnak okozni. Elég csak az antibiotikum-rezisztenciára vagy a bélflórára gyakorolt, negatív hatásra gondolni.

„Erre lehet megoldás a svájci tudósok által standardizált összetevőkből álló gyógynövényekből készült termékcsalád, amely öt növény kivonatának szabadalmaztatott keverékét tartalmazza. Aktív összetevői együttműködve, kölcsönösen erősítik egymás hatását. A növényi komponensek közül több a polifenolok és bioflavonoidok csoportjába tartozik, amelyek mechanikusan zárhatják el a víruskötő helyeket, így képtelenné teszik őket a felső légúti fertőzések előidézésére. A termékek plusztámogatást nyújthatnak a levegőben terjedő kórokozók elleni védelemben, különösen a legyengült immunrendszerűek számára. Ráadásul ezek a készítmények nemcsak a tünetek kezelésére, hanem megelőzésére is használhatók az egészséges életmód részeként” – magyarázta James Kingsland OBE-professzor, a VIROSTOP szakértője.

A szopogatós tabletták hatékonysága

Ma már számos készítmény kapható, amely a torokfájást hivatott enyhíteni, ám közel sem mindegy, melyiket választjuk. A legtöbb termék ugyanis szintetikus, fertőtlenítő hatású hatóanyagot tartalmaz, amelyek csupán a tüneteket nyomják el, a fertőzést nem állítják meg. Célszerű olyan szopogatós, helyileg ható készítményt választani, amely enyhít a torokfájáson, ugyanakkor segít megakadályozni a kórokozók szervezetbe való bejutását, és így azok szaporodását is.

„A Fytofontana pasztilla összetevőit tekintve attól különleges, hogy a benne jelen lévő, természetes eredetű növényi kivonatok együtt, egymás hatását támogatva nagyon hatékonyan képesek enyhíteni a torkot érintő panaszokon. Mindezt úgy teszi, hogy a benne lévő növényi komplex, többek között a bodorrózsa polifenoljai segítségével védőréteget képez, ezáltal blokkolni tudja a vírusok bejutását a szervezetbe. Így lassulhat a fertőzés terjedése, és idővel helyreáll a légúti nyálkahártya egészséges működése” – mondta el a gyógyszerész.

Az influenza tüneti kezelése növényi kivonatok kombinációjával

Nem feltétlenül szükséges rögtön szintetikusan előállított anyagokhoz nyúlnunk, ha panaszaink vannak, ugyanis nagyon sok gyógynövény tartalmaz szervezetünkre pozitívan ható vegyületeket. Ezeknek a kombinációja pedig még erősebb hatást eredményezhet, amelyet több klinikai vizsgálattal is igazoltak.

„Gondoljunk csak az echinaceára, amely egy közkedvelt növényi kivonat, magas antioxidáns-tartalom jellemzi, illetve antibakteriális tulajdonságával kapcsolatban több kutatás is pozitív eredményekkel zárult. A téli időszakban az orvosi zsályának is fontos szerep jut, antioxidáns-tartalma mellett segíthet a torokfájás enyhítésében is. Echinaceával kombinálva ráadásul egy kutatás azt mutatta, hogy egy szintetikus anyagokból álló fertőtlenítő spray-hez képest jóval hatékonyabban csökkentette a torokfájást. Megemlíthetjük a bodorrózsát is, amely polifenoljai segítségével védőréteget képez a nyálkahártyán, így akadályozhatja meg a vírusok bejutását a szervezetbe. Emellett a polifenolok antioxidánsok is, illetve antibakteriális hatásuk miatt alapvető fontosságúak a farmakológiában” – sorolta dr. Szabó Linda.

A gyógyszerész hozzátette, hogy a gyógynövényes spray orvostechnikai eszköz, a felső légúti nyálkahártya védekezését támogatja, és csökkenti a tüneteket. Működésének lényege, hogy védőréteget képez a nyálkahártyán, ezáltal nem engedi, hogy a vírusok bejussanak a szervezetbe, és ott elszaporodva betegséget okozzanak. Bátran lehet használni a megfázás és az influenza megelőzésére, valamint már az első tünetek megjelenése után is, a felépülés teljes időtartama alatt.

A gyógynövényes orrspray az echinacea és eodorrózsa mellett hialuronsavat és aloe verát is tartalmaz, amelyekkel biztosítja az orrnyálkahártya megfelelő hidratáltságát, így nem engedi kiszáradni azt.

Ne feledkezzen meg arról sem, hogy az influenza vagy megfázás nemcsak az orr nyálkahártyáját érinti, hanem a orrgaratot és a torkot is. Ezért a maximális hatás érdekében kombinálja az orrspray-t a szájon át történő alkalmazási formák egyikével.

Kapcsolódó írásaink