Egészség

Kilenc ok a jobb oldali mellkasi fájdalom hátterében

Nem csak szívprobléma állhat mögötte

A jobb oldali mellkasi fájdalom mögött különböző okok állhatnak, amelyekről szakorvos beszélt – írja a Femina.hu.

Kilenc ok a jobb oldali mellkasi fájdalom hátterében
Fotó: NorthFoto

A szívproblémák, különösen az olyan akut helyzetek kapcsán, mint például a szívinfarktus vagy az angina szinte mindenkinek a bal oldali mellkasi fájdalom jut eszébe, a jobb oldalon jelentkező fájdalom azonban elbizonytalaníthat az okokat illetően. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa áttekintette a szóba jöhető gyakoribb lehetőségeket.

A jobb oldali mellkasi fájdalom főbb okai

A jobb oldali mellkasi fájdalomnak számos teljesen különböző oka lehet a stressztől a tüdőgyulladásig, de előfordul, hogy szív-érrendszeri háttere van a tünetnek. Többek között az alább olvasható eredők után érdemes vizsgálódni.

Szorongás, stressz

A szorongás – és ennek talaján a pánikbetegség – olyan jelentős méreteket ölthet, hogy a szívinfarktushoz hasonlatos tüneteket produkálhat az erős szívdobogástól a nehézlégzésig, a hideg verítéktől a mellkasi fájdalomig – amely akár a jobb oldalra is koncentrálódhat. A stressz enyhítésében segíthetnek a gyógyteák is, amelyekről korábbi cikkünkben írtunk.

Izomhúzódás

A mellkasban számos izom meghúzódhat, túlterhelődhet, jellemzően fizikai aktivitás, edzés kapcsán. Pihentetés hatására általában elmúlik.

Bordaporcgyulladás

A costochondritis a bordák csontos és porcos része közti átmenet nem gennyes gyulladása, amely általában hirtelen kialakuló és nagyon intenzív fájdalmat okoz, és a teljes mellkasban vagy csak az egyik oldalon is jelentkezhet. Néhány hét alatt meggyógyul, de a megfelelő fájdalomcsillapítás miatt érdemes orvoshoz fordulni.

Bordatörés

Esés, komoly behatás miatt a törés viszonylag gyakori eset, amely komoly fájdalommal és kezeletlenül akár komplikációkkal járhat. Orvosi kezelést igényel.

Mellhártyagyulladás

Elsősorban a ki- és belégzéskor jelentkező fájdalom utalhat a mellhártya érintettségére. Gyanakodni lehet a mellhártyagyulladásra, ha láz lép fel, és ha az egyik oldalon fekve mérséklődik a nehézlégzés. Természetesen mielőbb orvoshoz kell fordulni ilyen tünetekkel, már csak azért is, hogy elkülöníthető legyen az úgynevezett mellkasi folyadékgyülemtől, amely mögött gyulladás, daganatos betegség, máj-, vese- vagy szívelégtelenség, tüdőembólia is állhat.

Tüdőgyulladás

A bakteriális, vírusos vagy gombás eredetű tüdőgyulladás elsősorban légzéskor jelentkező mellkasi fájdalommal és köhögéssel hívhatja fel magára a figyelmet.

Daganatos betegségek

A tüdő- vagy a mellkasi daganatok más tünetek mellett természetesen okozhatnak mellkasi fájdalmat is – még jóindulatú tumor esetén is.

További betegségek

Az övsömör nemcsak a bőrt érintheti, de az idegeket is. Ha ez éppen a mellkasra vonatkozik, megjelenhet a fájdalom, az érzékenység, az övsömörre jellemző módon főként csak az egyik oldalon. A refluxhoz kapcsolódó gyomorégés is imitálhatja akár a szívinfarktusszerű mellkasi fájdalmat, legtöbbször a jobb oldalon.

Szív-érrendszeri okok

Miközben a páciensek többsége – érthető módon – a bal oldalon jelentkező mellkasi fájdalom alapján gondol a szívinfarktusra vagy más szív-érrendszeri betegségre, a jobb oldali fájdalom is figyelmeztető tünet lehet. Különösen, ha a szív jobb fele az érintett a kiinduló kórképben – ismerteti dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. – A kivizsgálás mindenképpen fontos, hiszen számos más betegség is okozhat ilyen problémát. Állhat például pulmonális hipertónia is a háttérben, amikor a magas vérnyomás a tüdőerekben jelentkezik. Mivel ez egy általánosabb tüneteket produkáló (fáradékonyság, nehézlégzés, köhögés), nehezen felismerhető betegség, hosszas kivizsgálás lehet szükséges a beazonosítására, de az első lépés mindenképpen a szívultrahang. A jobb oldali mellkasi fájdalom tehát olyan tünet, amelynek egy alapos kardiológiai vizsgálattal utána kell járni.

Kapcsolódó írásaink