Egészség

A kutatók megfejtették, miért okoz fejfájást a vörösbor

Az emberek egy részének megfájdul a feje egy-két pohár vörösbor elfogyasztása után. Ez a fejfájás 30 perctől akár három óráig is tarthat. A kutatók most magyarázatot találhattak arra, hogy miért okoz ilyen kellemetlen tüneteket a vörösbor – számolt be az Origo.

A kutatók megfejtették, miért okoz fejfájást a vörösbor
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

Egy új tanulmányban az amerikai Kaliforniai Egyetem kutatói megállapították, hogy a vörösborban található flavonoidok egyike megzavarhatja az alkohol anyagcseréjét, és fejfájáshoz vezethet. A vörösborban található flavonoid neve kvercetin, ami egészséges antioxidánsnak számít, és még étrendkiegészítőként is kapható – írták.

„Amikor a kvercetin a véráramba kerül, a szervezetünk átalakítja egy másik formává, úgynevezett kvercetin-glükuroniddá" -mondta Andrew Waterhouse, a tanulmány egyik szerzője, a Kaliforniai Egyetem szőlészeti és borászati tanszékének emeritus professzora. Ebben a formában blokkolja az alkohol anyagcseréjét" – tette hozzá.

A kutatók egyes flavonoidok hatását vizsgálták egy bizonyos enzimre (az ALDH2-re), és eredményeiket a Scientific Reports című folyóiratban tették közzé a héten. Azt találták, hogy a kvercetin gátolja leginkább ennek az enzimnek a működését, és ennek következtében felhalmozódik az acetaldehid nevű toxin – írták.

„Az acetaldehid jól ismert toxin, irritáló és gyulladáskeltő anyag" – mondta Apramita Devi, a Kaliforniai Egyetem posztdoktori kutatója. „A kutatók tudják, hogy az acetaldehid magas szintje arcpírt, fejfájást és hányingert okozhat" – mondta.

Kapcsolódó írásaink