Egészség

Kiadták a rohamosan terjedő, halálos szamárköhögés tüneteit

Semmi közük a köhögéshez

A szamárköhögés könnyen felismerhető, de egyes tüneteknek semmi közük nincs a köhögéshez – írja a Bors.

Kiadták a rohamosan terjedő, halálos szamárköhögés tüneteit
A gyerekek a megfázáshoz hasonló tüneteket produkálnak, mint például az orrfolyás vagy a torokfájás
Fotó: Science Photo Library via AFP/PeakStock/LDA

Tovább nő a szamárköhögéssel megfertőződött betegek száma, idén júliustól novemberig körülbelül 716-an beteget regisztráltak Angliában és Walesben. Ez csaknem háromszorosa a tavaly azonos időszakában regisztrált 217-nek. A brit egészségügyi szakemberek ezért már arra ösztönzik a szülőket, hogy oltassák be a gyermekeiket.

Suzanne Hartwell, a West Midland- i Sandwell Metropolitan Borough Council munkatársa – ahol az esetek megugrása volt tapasztalható – azt mondta, hogy a várandós anyukák is megvédhetik születendő babáikat, és ingyenesen kérhetik az oltást a háziorvosaiktól.

Aggasztó látni, hogy regionális szinten ismét megugrottak a szamárköhögés esetek számai, különösen, hogy ez néhány csecsemő kórházi kezeléséhez vezetett – fogamazott a szakember.

A szamárköhögés szünetei

A szamárköhögés korai jelei nem feltétlenül köhögés formájában jelentkeznek. A gyerekek a megfázáshoz hasonló tüneteket produkálnak, mint például az orrfolyás vagy a torokfájás. A magas hőmérséklet viszont nem gyakori. A köhögési rohamok „csak” körülbelül egy hét elteltével jelentkeznek, amelyeket a baktériumok okoznak. Felnőtteknél pirosodhat az arc, míg a gyermekeknek a bőre kékre vagy szürkére változhat, különösen, ha nagyon picik – írja a The Sun.

Kapcsolódó írásaink