Egészség

Életveszélyes gyógynövény

Közkedvelt, sokan használják, de jól vigyázzon vele

Az emberek általában a hideg, téli időszakban szeretik a gyógynövényes teákat, készítményeket fogyasztani, de vannak olyan gyógynövények is, amelyeket az év bármelyik szakában használnak. Ilyen az orbáncfű is, amelyet az MGYT Gyógynövény Szakosztálya az év gyógynövényének választott még 2019-ben – írja a Promotions.hu.

Életveszélyes gyógynövény
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Népies nevén a csengőlinka a mai kor emberének számos panasz természetes kezelésében nyújthat segítséget: a depresszió és a hangulatzavarok egyik leghatékonyabb természetes gyógyítójának tartják, a legjobb nyugatónak nevezik, emellett az alvásproblémákon is segít, de azért nem árt vele vigyázni, mert amilyen jó hatással van az emberre, akár életveszélyes is lehet.

Hogy depresszióra, szorongásra, és alvászavarokra jó, az vitathatatlan, de a mellékhatásai sem hagyhatók figyelmen kívül, ráadásul más gyógyszerekkel is olyan kölcsönhatásba léphet, aminek a következményei igen súlyosak, akár életveszélyesek is lehet.

Kétségtelen, hogy a legtöbb ember jól tolerálja az orbáncfüvet, általában a hosszú távú szedése is biztonságos, de a szakemberek inkább kúraszerűen, problémától függően 6–12 hétig ajánlják a használatát. A csengőlinka ugyan jó az alvásproblémákra, mégis az arra érzékenyeknél alvászavarokat, élénk rémálmokat, nyugtató hatása ellenére nyugtalanságot, szorongást, ingerlékenységet okozhat, de nem kizárt a fokozott fáradékonyság, a fejfájás és a szédülés sem.

Ezenfelül gyomorbajokat is eredményezhet – például hányinger, gyomorfájás, étvágytalanság, hasmenés –, de okozhat fényérzékenységet is, amely egyrészt negatívan befolyásolhatja a látásunkat, másrészt pedig a bőrünket is érzékenyebbé teheti, megnövelheti a leégés rizikóját nyáron.

Na de mi a helyzet akkor, ha gyógyszerrel szedjük?

Ezért is fontos, hogy egyeztessünk az orvosunkkal, mielőtt elkezdjük használni ezt a gyógynövényt. Ugyanis a benne található hatóanyagok jó néhány gyógyszer hatását csökkentik – például a retrovírusok elleni gyógyszerekét, a szájon át szedhető fogamzásgátlókét és az immunszupresszáns gyógyszerekét.

Akik esetleg szívritmuszavarral küzdenek, nekik nagyon óvatosnak kell lenniük a csengőlinka növénnyel, akik bétablokkolókat vagy antiaritmikumokat szednek, vagy magas vérnyomás elleni gyógyszerekkel, sztatinokkal, vérhigítókkal kezelik a krónikus betegségeiket.

Hadd említsünk egy veszélyes példát: ha valaki orbáncfűvel akarja kezelni a depresszióját, és közben mellette más antipszichotikumokat is szed, akkor egy rendkívül súlyos tünetegyüttes, az úgynevezett szerotoninszindróma kialakulását kockáztatjuk. Ilyenkor ugyanis túlságosan megnő a szervezetben a szerotonin szintje, amelynek akár halálos szövődményei is lehetnek. Ennek az úgynevezett szerotoninszindrómának a tünetei többek között a szapora szívverés, a remegés, az izzadás, a kitágult pupillák, az izomrángások, a vérnyomás és a testhőmérséklet megemelkedése.

Nagyon fontos, hogy az orbáncfüvet nem használhatja tehát mindenki: nem javasolt továbbá terhes kismamáknak és szoptató anyukáknak, illetve hat éven aluli gyermekeknek sem.

Kapcsolódó írásaink