Egészség

Életveszélyes fertőzést okozhat az egyre népszerűbb hobbiállat

Sokan nem tudják, hogy milyen kockázatokkal jár a népszerű házi kedvenc

A húsz centiméteresre is megnövő afrikai óriáscsiga egyre népszerűbb háziállatnak számít Európában, egy svájci kutatás szerint azonban veszélyes lehet az emberre – számolt be az Origo.

Életveszélyes fertőzést okozhat az egyre népszerűbb hobbiállat
óriásicsiga
Fotó: Northfoto

A Lausanne-i Egyetem tudósai a Parasites & Vectors című folyóiratban publikált tanulmányban hívták fel arra a figyelmet, hogy az óriáscsigák olyan fonálféreg parazitát adhatnak át az embernek, amely agyhártyagyulladást okozhat. Az óriáscsigákban, köztük a népszerű közönséges achátcsigában (Lissachatina fulica) és az afrikai óriáscsigában (Achatina fulica) megtalálható legkevesebb 36 kórokozó mintegy kétharmada az embert is megfertőzheti - írták.

Cleo Bertelsmeier, a tanulmány egyik kutatója elmondta, hogy a közösségi médián rengeteg olyan kép látható, amelyen az óriáscsiga hozzáér egy ember bőréhez vagy akár a szájához. Sokan úgy gondolják, a csiga nyála jót tesz az ember bőrének, holott nagy a kockázata, hogy ezzel a kórokozókat is átadja.

A tanulmány társszerzője, Jérôme Gippet hangsúlyozta: az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy a maguk és családjuk egészségét kockáztatják, amikor kézbe veszik vagy az arcukhoz teszik az óriáscsigát. A kutatók szerint az állatok terjedésével annak a veszélye is nő, hogy kórokozóik megfertőzhetik az embereket és más állatokat.

Kapcsolódó írásaink