Egészség

Ezért tarthat sokáig a köhögés

A köhögést nem szabad félvállról venni

A makacs köhögés sokakat érintő panasz az őszi–téli időszakban. Gyakori velejárója a légúti betegségeknek, de akár súlyos egészségügyi problémákra is felhívhatja a figyelmet. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa a leggyakoribb kiváltó okokat foglalta össze – írta meg a Patikamagazin.hu.

Ezért tarthat sokáig a köhögés
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Betegség után irritált légutak

Légúti fertőzés után akár hetekig is megmaradhat a köhögés anélkül, hogy egyéb panaszaink jelentkeznének. A vírusok miatt ugyanis a légutak duzzadttá, túlérzékennyé válhatnak, emiatt fordulhat elő, hogy a néhány nap alatt lezajló fertőzés miatt még hosszú időn át köhögés keseríti a mindennapokat. Ilyenkor nincs más tennivalónk, mint kivárni a tünetek elmúlását. Ha azonban a köhögés egyre erősödik, vagy más tünetünk is jelentkezik, mindenképp forduljunk orvoshoz, mert ezek a jelek bakteriális fertőzésre is utalhatnak, ilyenkor antibiotikumos kezelésre is szükség lehet.

Lappangó egészségügyi panaszok

A köhögést nem szabad félvállról venni, ha fertőzéses tünet nélkül, hosszabb ideje jelentkezik. Ez ugyanis allergiára, asztmára is utalhat, de hátsó garatfali váladékcsorgást okozó, krónikus arcüreggyulladás vagy refluxbetegséggel társuló gyomorsavtúltengés és alvási apnoé tünete is lehet. Ilyen esetekben a köhögés csak az alapbetegség kezelésével fog elmúlni, ezért az alábbi panaszok esetén mindenképp javasolt orvoshoz fordulni: ha a köhögés fekvő helyzetben fokozódik, mellette gyomorégés, gyakori böfögés, hangos horkolás és nappali fáradtság is jelentkezik.

Kevés folyadékot fogyaszt

Egészséges embereknél is fontos, hogy napi két liter körüli folyadékot fogyasszanak, betegségek esetén ez a mennyiség megnő. Légúti betegségek esetén a gyorsabb felépülést segíti, ha meleg teákat, leveseket vagy gyümölcsleveket, ásványvizet fogyasztunk, kinek mi esik jól. Az alkoholos italok és a koffein dehidratáló tulajdonságúak, ezért ezeket ilyenkor ne fogyasszuk. Az orrnyálkahártya helyi hidratálásáról sós vizes orrspray rendszeres használatával vagy a levegő párásításával gondoskodhatunk.

Túl száraz vagy túl nedves belső levegő

Ha a lakás levegője túl száraz fűtési szezonban, könnyen irritálhatja a betegség miatt gyulladt légutakat, amely köhögésre ingerel. A túl nedves, magas páratartalmú levegő pedig kedvez az olyan beltéri allergének megjelenésének, mint a háziporatka és a penészgomba, amelyek allergiás, asztmás tüneteket is kiválthatnak. Ennek egyik jele az elhúzódó köhögés is lehet.

Bakteriális fertőzés

Az enyhének tűnő náthás, meghűléses tünetek jelezhetik valamilyen súlyosabb fertőzés kezdetét is, mivel kedvező feltételeket biztosítanak olyan baktériumok számára, amelyek a szervezetbe jutva tüdőgyulladást, orrmelléküreg-gyulladást, hörghurutot is okozhatnak. Ha a köhögés mellett magas láz, rossz közérzet, fájdalmak, gyengeség, esetleg légzési nehézség is jelentkezik, akkor a tüdőgyulladás sem zárható ki, emiatt célzott vizsgálat és kezelés szükséges.

Vérnyomásgyógyszer

Az ACE-gátlók, a vérnyomáscsökkentők egyik csoportjába tartozó készítmények krónikus, száraz köhögést is okozhatnak. Ez a mellékhatás nagyjából ötből egy esetben fordul elő. Ilyen esetben a kezelőorvosnak jelezni kell a panaszokat. Ilyen esetben a gyógyszer cseréje jelenthet megoldást, erről a kezelőorvos dönt.

Légúti allergia

Az allergiás náthában és/vagy asztmában szenvedő betegeknél egy légúti fertőzésszezonon kívül is elhúzódóbb tüneteket válthat ki, illetve az asztma súlyosbodását okozhatja. Az is előfordulhat, hogy az első asztmás roham jelentkezik a fertőzés kapcsán.

Krónikus betegség

Elhúzódó, ismeretlen eredetű köhögés lehet az első tünete súlyosabb krónikus légúti betegségeknek is mint pl. a COPD, vagy tüdődaganat. Ezért fokozódó köhögés, terhelési nehézlégzés vagy véres köpet észlelése esetén orvoshoz kell fordulni.

Kapcsolódó írásaink