Egészség

Rákellenes és csontvédő, de nem csodaszer

Iktassa be az étrendébe a diót, mert többre képes, mint hiszi – írja a femina.hu.

Rákellenes és csontvédő, de nem csodaszer
Naponta együnk belőle 2 maréknyit. A dió egészségügyi szempontból pozitív hatással van szervezetünkre
Fotó: AFP/Phanie/GARO

A kesudió, földimogyoró, mandula mellett sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni egy, a hazai piacokon sokkal könnyebben elérhető csonthéjasról. Pedig a dió egészségügyi szempontból komoly pozitív hatásokkal bír. Érdemes belőle naponta két marékkal fogyasztani. Magában, müzliben, zabkásában vagy akár süteményben is.

Dió egészségügyi hatásai:

Rákellenes

A dió antioxidánsok, polifenolok biztos forrása, más olajos maghoz hasonlóan bővelkedik E-vitaminban is. Ezek az egészségvédő, szabadgyök-ellenes vegyületek nagy mennyiségben vannak jelen a dió külső vékony hártyájában - ezért nem tanácsos ledörzsölni azt. A polifenolok hatékonyan veszik fel a harcot az oxidatív stressz ellen, mely felelős a szervezeten belüli gyulladások kialakulásáért és remek táptalaj, az Alzheimer-kór vagy éppen a rák kialakulásához.

A bélben található egy jótékony baktériumfaj, mely az ellagitannin nevű polifenolt képes urolithinsá alakítani, mely segít megelőzni a gyulladások kialakulását a szervezetben. De ezenkívül a dióban lévő magnézium és omega-3 zsírsavak is csökkentik a gyulladások és a rák kialakulásának rizikóját.

Jó csontritkulás ellen

Nőknél a menopauza során csökken a petefészek által termelt ösztrogénhormon mennyisége. Az alacsonyabb ösztrogénszint pedig nemcsak a termékenységre, hanem az egész szervezet működésére hatással van. Többek között a hormon csökkenésének hatására megnő a csontritkulás rizikója. A csontritkulás tünetei között említhető a hátfájás, magasságcsökkenés, görnyedt tartás. Ha kíváncsi vagy, mi mindent fogyaszthatsz még, amivel megelőzheted a csontritkulást, kattints ide.

Ahhoz, hogy megelőzd a betegség kialakulását, fontos a változatos, kalciumban gazdag étrend - felnőtteknek és időseknek 1000-1500 mg kalcium fogyasztása ajánlott naponta. Ilyenek a tejtermékek - például az edami sajt, ementáli, trappista sajt - a szardínia, a spenót, a gomba vagy éppen a dió. 100 gramm dióban körülbelül 200 mg kalcium van. Érdemes tehát napi két marékkal fogyasztani belőle.

Szívvédő

A szívvédő étrendnek is elengedhetetlen része kell, hogy legyen a dió, dr. Michael Falk és kutatócsoportja szerint. A dió számos jótékony hatású telítetlen zsírsavat, fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Egy marék dióban 2,5 g alfa linolénsav van, mely egy növényi alapú omega-3 zsírsav. Amellett, hogy jótékony hatással van a gondolkodási funkciókra, szépíti a bőrt és védi a szívet.

Egy tanulmányban tudósok vizsgálták a dióban gazdag étrend hatását felnőtt emberek esetében. Megállapították, hogy rendszeres diófogyasztás képes megakadályozni az LDL-koleszterin erekre gyakorolt káros hatását: gátolja az artériákban létrejövő plakkok, eltömődések kialakulását.

A rák kialakulásának kockázata hatékonyan csökkenthető megfelelő étkezési szokásokkal, a rendszeres testmozgással, a komplex egészségtámogató szokásrenddel.

Kapcsolódó írásaink