Egészség

Ezek a petefészekrák rejtett tünetei

Egy fiatal nő így fedezte a betegséget

A petefészekrák sokakban fel sem merül lehetséges betegségként, pedig már a fiatal nőket is érintheti - írja az elle.hu.

Ezek a petefészekrák rejtett tünetei
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/Sebastian Gollnow

A nőket érintő két leggyakoribb daganatos betegség a mellrák és a petefészekrák – ez utóbbi már a huszonéveseket is érintheti.

A tüneteket nem mindig könnyű felismerni, ezért egy 25 éves kaliforniai nő, Emma Schlamm megosztotta a tapasztalatait, amikre intő jelként kell tekinteni.

Kezdetben erős fájdalmat érzett a hasa bal oldalán, ezért orvoshoz fordult. Mivel egy olyan nagyméretű elváltozást találtak az orvosok az egyik petefészke mellett, amely már műtétet igényelt, eltávolították azt, ám a fiatal nő megpróbáltatásai itt nem értek véget.

A petefészekrák nehezen felismerhető jelei

Emma minél előbb szeretett volna túlesni a műtéten, mert nem tudta elviselni a tudatot, hogy egy daganat lehet a testében. Az operációt követően elkezdett aggódni a termékenységgel kapcsolatos lehetséges következmények miatt, ám az orvosok ekkor megnyugtatták.

Azonban egy évvel később furcsa tüneteket tapasztalt, és egy rutinvizsgálat során lesújtotta a diagnózis: a petefészekrák egy olyan formája alakult ki nála, amely elsősorban a fiatal nők szervezetét támadja meg, és nehezen reagál a kemoterápiás kezelésekre.

„Nem igazán emlékszem, mi történt, miután az orvos elmondta a diagnózist, egyszerűen minden elsötétült. Csak édesanyám sírására emlékszem" – mondta.

Emma ezt követően a petesejtfagyasztás mellett döntött, és végül 18 kemoterápiás kezelésen esett át, mire gyógyultnak nyilvánították.

És hogy milyen tüneteket vett észre elsőként? Puffadást, kismedencei és hasi fájdalmat, valamint sürgető vizelési ingert tapasztalt, amelyek közül mindegyik szokatlan volt.

A most 29 éves nő ma már a STAAR Ovarian Cancer Foundation igazgatósági tagjaként tevékenykedik, és bár úgy tűnik, túl van a betegségen, a mai napig tart a rutinvizsgálatok eredményétől.

Azért osztotta meg a történetét, mert szerette volna felhívni nőtársai figyelmét, hogy már az első intő jelek esetén is azonnal forduljanak orvoshoz, mert ez életmentő lehet.

Kapcsolódó írásaink