Egészség
Ételek, melyeket sosem kell megmosnia
Vannak olyan élelmiszerek, amelyeknek kifejezetten nem tesz jót, ha megmossuk

Gyermekkorunkban mindig azt tanították, hogy lehetőleg minden ételt – zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat stb. – mosson meg az ember felhasználás és/vagy fogyasztás előtt. Ám vannak olyan élelmiszerek, amelyeknek kifejezetten nem tesz jót, ha megmossuk. Ezeket gyűjtötte össze a Mindmegette.
Tojás
A tojást egy speciális védőanyaggal kenik be, hogy megvédjék a szennyeződéstől. A víz elpusztítja ezt a védőanyagot, így nem kell megmosni a tojásokat.
Gomba
A gombát sem szabad hosszú ideig mosni vagy vízben áztatni, mivel megszívja magát vízzel, és elveszíti a ruganyosságát. Elég, ha főzés előtt leöblítjük és papírtörlővel szárazra töröljük.
Húsok
Sokan azt gondolják, hogy a húsok főzés előtti megmosása a legjobb módszer arra, hogy a csirkén, marhán vagy sertésen lévő baktériumokat eltávolítsa. Ám pont az ellenkezőjét éri el, a mosáskor a baktériumok a kezére vagy a mosogatóba kerülnek. A szakemberek szerint elég, ha egy papírtörlővel felitatja a húslét, a főzéskor ugyanis elpusztulnak a baktériumok. Ha levest készít a húsból, akkor ha felforrt, ajánlatos az első vizet leönteni róla.
Tészta
Nem tudjuk, hogy valaha is eszébe jutott-e bárkinek megmosni a tésztát főzés előtt, de szólunk, hogy nem jó ötlet. A víz ugyanis eltávolítja a keményítőt a tésztáról.