Egészség

Injekció segíthet a koronavírus miatt szaglásvesztéssel küzdő betegeken

Noha a legtöbben felépülnek a koronavírusból, egyesek az elhúzódó koronavírus tüneteivel küzdenek

Világszerte rengetegen fertőződtek meg a koronavírussal, s bár a legtöbben pár hét után kigyógyultak a betegségből, egyesek az elhúzódó koronavírus tüneteivel küzdenek még évekkel a világjárvány után is: sokan teljesen elvesztették szaglásukat, míg egyesek torz szaglásérzékeléssel küzdenek – számolt be a Liner.

Injekció segíthet a koronavírus miatt szaglásvesztéssel küzdő betegeken
Képünk illusztráció
Fotó: MH/Purger Tamás

Utóbbi páciensek napról napra szembesülnek a komor valósággal, hiszen az egykor kellemes illatokat hirtelen büdösnek érzik. Míg a párolt fokhagyma és vöröshagyma, valamint a szemét szaga elviselhetetlen számukra, a kávézás élménye teljesen eltűnt, az illatával együtt – írták.

A parosmia egy szaglászavar, amely egyénenként eltérő módon, különféle, esetenként kellemetlen szagok érzékelésével jár, s amely néhány elhúzódó koronavírusos betegség velejárója. Mint ismert, a világjárvány elején a szaglás és az ízlelés ideiglenes elvesztését a koronavírus-fertőzés egyik legjellemzőbb tünetének tekintették – tette hozzá a lap.

Az orvosok pedig nehezen tudták meghatározni, hogy miért alakul ki parosmia az embereknél egy vírusfertőzés után, arra pedig végképp nem volt megoldás, hogy hogyan kezeljék ezt a tünetet.

A philadelphiai Jefferson Health új kutatása azonban megtalálhatta a megoldást a problémára: az SGB elnevezésű eljárással ugyanis képesek voltak hatékonyan csökkenteni a tünetet azon betegeknél, akik legalább hat hónapig szenvedtek ettől az állapottól a koronavírussal való megbetegedésük után – írták.

Kapcsolódó írásaink