Egészség

Gyakran tüsszög? Ezek lehetnek a háttérben

Nem csak allergia állhat a háttérben

Nátha, megfázás, légúti betegségek gyakori velejárója, de akár önmagában, egyéb tünet nélkül is jelentkezhet. Sok esetben pedig akár hetekig is húzódhat a bosszantó tüsszögés. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta, mi okozhatja és mit tehetünk ellene – számolt be a Patika magazin.

Gyakran tüsszög? Ezek lehetnek a háttérben
Képünk illusztráció
Fotó: BSIP via AFP/B. Boissonnet

Az első tisztázandó kérdés, ami már önmagában is sokat elárulhat a kiváltó okról. Ha valaki rendszeresen a reggeli órákban, ébredést követően tüsszög, akkor a háttérben akár poratka allergia is állhat. Ezek az apró, szabad szemmel nem látható élőlények ugyanis előszeretettel költöznek az ágyunkba – párnába, matracba – így egész éjjel belélegezve őket, nem csoda, ha éjjel vagy a reggeli órákban tüsszögésre ébredünk. Előfordulhat, hogy a kiváltó ok mégsem allergia, ilyenkor vazomotoros nátha is lehet a háttérben, a tüsszögés oka ez esetben a hideg levegő, vagyis a meleg ágyból a hűvösebb szobába kikelve tüsszögni kezdünk, de ez történik akkor is, ha a lakásból kilépve a hidegben tüsszögés roham tör ránk – írják.

A lap pontokba szedte az egyéb kiváltó okokat:

  • Ha a nap folyamán többször is tüsszögés roham jelentkezik, akár a testápoló, parfüm vagy az öblítő illatanyagai is okozhatják azzal, hogy folyamatosan irritálják az orrnyálkahártyát.
  • A hideg mellett a napfény is képes tüsszögést kiváltani, ezt fotikus tüsszögésnek nevezik, felmérések szerint minden ötödik embernél jelentkezik, ha a Napba néz.
  • Edzés, fizikai aktivitás során fellépő tüneteket okozhat az EIR (excercise induced rhinitis) nevű betegség, ilyenkor allergológus tud gyógyszereket ajánlani, amivel megelőzhető a tüsszögés roham.
  • Ha evés közben jelentkezik tüsszögés roham, lehet önálló kórkép – étel indukálta rihinitis – de ha egyéb panaszok, például orrdugulás, ajakduzzanat, viszkető érzés a szájban, hasfájás, hányinger is társulnak hozzá, akkor fontos kivizsgálni, nincs-e például hisztamin intolerancia vagy keresztallergia, esetleg ételallergia a háttérben.

Kapcsolódó írásaink

Nyakunkon az allergiaszezon

ĀA parlagfű pollenkoncentrációja már Magyarország egész területén elérte a magas szintet, ilyenkor az erre érzékenyek tünetei súlyosbodhatnak