Egészség

A tüdőrák négy fontos jele, amely reggel jelentkezik

A tüdőrák egy alattomos betegség, de a korai diagnózis életet menthet

A tüdőráknak négy fontos tünete van, amelyek reggel jelentkezhetnek. Fontos beszélni a betegség jeleiről, hiszen minél hamarabb történik a diagnózis, annál nagyobb esély van a felépülésre. Természetesen a felsorolt tünetek más betegséget is jelezhetnek, de érdemes orvoshoz fordulni, ha azt érezzük, hogy a szervezetünkben valami nincs rendben – írja az Elle.hu.

A tüdőrák négy fontos jele, amely reggel jelentkezik
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Láz: A tüdőrákos betegeknél, különösen az előrehaladott stádiumban lévő betegeknél, gyakran jelentkezik a láz. Ez egyébként akkor is jelentkezhet, amikor a betegséget már felismerték, és elkezdődött a kezelés. A láz legfőbb okai a fertőzés, majd a tumor progressziója vagy a nagy daganatterhelés által kiváltott tumorláz.

Izzadás: Gyakori, hogy a tüdőrákkal küzdő betegek izzadva kelnek fel. Ennek oka lehet a fentebb említett láz, ugyanis a szervezet túlizzad annak érdekében, hogy egy kicsit lehűljön. Ez általában az a tünet, amelyet sokan nem vesznek elég komolyan.

Száraz köhögés: A három hétnél hosszabb száraz köhögés (nyálka nélkül) tüdőrákra utalhat. A tüdőrákos köhögés általában száraz köhögésként kezdődik, amely görcsökben jelentkezik. Tanulmányok szerint a tüdőrákban szenvedők legalább 65 százalékának van kínzó köhögése, amire diagnosztizálják őket.

Vér a köpetben: A köpetben lévő vér a tüdőrák figyelmeztető jele is lehet. A köpet, más néven váladék, egy vastag nyálka, amely a tüdőben keletkezik.

Ha valaki ezeket a tüneteket érzékeli külön-külön vagy akár együtt, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Mi a helyzet Magyarországon?

A tüdőrák magyarországi előfordulása és mortalitása ugyan magas, de nem haladja meg a közép-európai országok átlagát. Emellett a férfiaknál a tüdőrák előfordulásának és mortalitásának kockázata csökkent a 2011 és 2016 közötti időszakban, míg a nők esetében növekedett.

Kapcsolódó írásaink