Egészség

Ezek a tünetek jelezhetik a tüdődaganatot

Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz

A tüdőrák többnyire 55-70 éves életkorban észlelhető, 40 éves életkor alatt az előfordulása ritka. Nagy részük rosszindulatú, így a korai felismerés életmentő lehet.

Ezek a tünetek jelezhetik a tüdődaganatot
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A tüdőben előforduló daganatok többsége a tüdőszövet sejtjeiből alakul ki, de a szervezet más részeiben kialakult daganatok is képezhetnek áttétet.

A tüdő jóindulatú daganatai az elsődleges tüdőtumorok kevesebb mint 5 százalékát adják. A jóindulatú tüdődaganatok nem vagy csak nagyon lassan növekvő, áttétet nem adó tumorok. A tüdőrák többnyire 55-70 éves életkorban észlelhető, 40 éves életkor alatt az előfordulása ritka.

A tüdőrák viszonylag tünetszegény, ezért a daganat meglétére korai stádiumban többnyire véletlenszerűen, egyéb okból végzett vizsgálatok során derül fény.

Olyan tünetek jelezhetik a problémát, mint a mellkasi fájdalom, ami előfordulhat centrálisan elhelyezkedő daganatoknál, de gyakran észlelhető perifériás kiindulású, esetleg a mellkasfalat is beszűrő daganatoknál, a sípoló légzés, ami a daganat hörgőn belüli növekedésének, szűkítésének vagy extrabronchialis összenyomás eredményeként alakul ki, a köhögés, sokszor a „dohányos köhögés” megváltozása hívhatja fel a figyelmet a tüdőrákra.

Gyanakvásra adhat okot a vérköpés, ami elsősorban a centrális tüdőrák gyakori tünete. Lehet visszatérő, enyhe, vércsíkos köpet, máskor nagyobb mennyiségű vért tartalmazó, a nehézlégzés, a szabálytalan szívverés, a légzési elégtelenség, a fulladás és rossz terhelhetőség – főként mellhártyadaganatban jelentkezik, mivel az ott termelődő gyulladásos izzadmány összenyomja a tüdőt, a kéz- és lábujjak végeinek kiszélesedése. az étvágytalanság, súlycsökkenés, gyengeség is.

Ha ezen tünetek közül tapasztalja valamelyiket, azonnal forduljon háziorvosához.

A tüdődaganatok legfőbb kiváltó oka a dohányzás, de a betegek tíz százaléka sosem dohányzott.

A tüdődaganatoknak szövődményei is lehetnek. A daganat a nyelőcsőbe, vagy mellette növekedve nyomhatja azt, ami nyelési nehézséget eredményez. Esetenként kóros összeköttetés (fisztula) alakul ki a nyelőcső és a hörgők között. Átterjedhet a szívbe, ami kóros szívritmust, szívmegnagyobbodást vagy a szívet körülvevő hártyában (pericardium) folyadék megjelenését okozhatja. A véráram útján a májba, agyba, mellékvesékbe és a csontba adhat áttétet.

A jóindulatú hörgődaganatokat általában sebészi úton eltávolítják, mivel a daganatok elzárhatják a hörgőket, és bármikor rosszindulatúvá válhatnak. A rosszindulatú tüdődaganatok ellátásának pillérét három fő kezelési eljárás képezi: a sebészet, a sugárterápia és és a gyógyszeres kezelés.

Ha dohányzik, a tüdőrák diagnózisát követően fontos abbahagynia a dohányzást annak érdekében, hogy a kezelések hatékonyak legyenek, és jó életminőségben tudjon élni. Keresse fel a lakóhelye szerinti tüdőgondozót, ahol járóbeteg-rendelésen kaphat leszokástámogatást. Amennyiben képes abbahagyni a dohányzást, és követi kezelőorvosa életmódra vonatkozó tanácsait, jelentősen növelheti a gyógyulási esélyeit.

A tüdőrák elsődleges megelőzését a dohányzás mellőzése, illetve a dohányzásról való leszokás jelenti.

Kapcsolódó írásaink